EKONOMİ
Gelişmekte olan Kripto Para Biriminin Geleceği: Bitcoin, Bretton Woods Sistemini tehdit eder mi?
Bu yazıda, özellikle Bitcoin kripto para birimlerinin geleceğini ve IMF ve Dünya Bankası tarafından kontrol edilen hâkim küresel para sistemine ne ölçüde ciddi bir tehdit oluşturduğunu tartışacağız. Bitcoin'in evrimini ve temel avantajlarını ve dezavantajlarını tanıtarak başlayacağız ve ardından döviz piyasasının ekonomik istikrarına yönelik olası tehditleri tartışacağız.
Mohammed Alnour1 Maysam Ali2
Son yirmi yılda, e-ticaret uygulamasından kaynaklanan sosyal ve ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için büyük bir bilimsel bilgi birikimi ayrılmıştır. Ancak bir araştırma alanı ihmal edildi; elektronik para birimlerinin gelişimi. Giderek bilgisayarlaşan ve karmaşık hale gelen dijital ekonomimizde dijital para birimlerinin gelişimini izlemek için çok az önem verildi. Son zamanlarda ortaya çıkan kripto para birimlerine, özellikle de Bitcoin'e çok büyük önem verildi.
Bitcoin, uçtan uca bir ağ üzerinden çevrimiçi olarak işlem gören özel bir dijital para birimidir. Bitcoinler bir bilgisayarın sabit diskinde elektronik dosyalar olarak saklanır ve tıpkı bir e-posta gibi biriktirilebilir veya aktarılabilir. Aracılara veya herhangi bir merkezi düzenleme otoritesine ihtiyaç duymadan çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Düzenlemesi bir merkez bankasına, onu saklayacak bir ticari bankaya ya da bir kredi kartı şirketine aktarılmasına bağlı değildir. Bunun yerine, kullanıcılar üçüncü taraf müdahalesi olmadan birbirleriyle doğrudan ve anonim olarak etkileşime girerler. Sadece birkaç yaşında olan Bitcoin birçok hükümet, kurum ve kuruluş tarafından henüz yaygın bir kabul görmedi. Bu arada, Bitcoin popülaritesi artmaya devam ederse, sunduğu zorluklar için düzenleyici çözümler gerekli hale gelecektir.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ile birlikte Bretton Woods sistemi olarak bilinen uluslararası döviz piyasasının düzenlenmesinde temel bir rol oynamaktadır. Ana hedefleri, döviz piyasası dahil ekonomik işlemleri, uluslararası ticaretin büyümesini canlandırmaya yardımcı olacak şekilde düzenlemektir. Kuzey Kore dışında her ülke IMF'nin bir üyesidir ve bu nedenle düzenlemelerine tabidir.
Bitcoin resmi olarak herhangi bir kurum tarafından kontrol edilmediğinden, IMF'nin düzenlemelerine bağlı değildir. Bu yazıda, özellikle Bitcoin kripto para birimlerinin geleceğini ve IMF ve Dünya Bankası tarafından kontrol edilen hâkim küresel para sistemine ne ölçüde ciddi bir tehdit oluşturduğunu tartışacağız. Bitcoin'in evrimini ve temel avantajlarını ve dezavantajlarını tanıtarak başlayacağız ve ardından döviz piyasasının ekonomik istikrarına yönelik olası tehditleri tartışacağız.
Bitcoin nedir ve nasıl çalışır?
Dünya ülkeleri 2008 mali kriziyle mücadele etmek ve etkilerinden kurtulmak için birlikte çalışırken, 2009'da Satoshi Nakamoto takma adı altında faaliyet gösteren sahte bir hacker, dünyanın ilk dijital, merkezi olmayan ve kısmen anonim para birimi olan Bitcoin’i icat etti. Nakamoto, 1998'de Wei Dai tarafından yayınlanan bir makale tarafından motive edildi.
Temel olarak, Bitcoin aynı anda iki şeydir. İlk olarak, dijital bir para birimidir ve yasal ihale statüsüne sahip fiziksel bir karşılığı yoktur. İkincisi, Bitcoin, para arzı üzerindeki hükümet kontrolleriyle mücadele etmeyi amaçlayan özel girişim tarafından sağlanan özel bir para birimidir; bu, merkez bankaları veya devlet kurumları gibi geleneksel finans kurumlarının işlemlere dahil olmadığı anlamına gelir. Bitcoin'in para arzından sorumlu merkezi bir otoritesi veya merkezi bir takas odası yoktur.
Bitcoinler, bir müzik veya metin dosyasına benzer bilgisayar dosyalarıdır ve tıpkı nakit para gibi yok edilebilir veya kaybolabilir. Kişisel bir bilgisayarda saklanırlar. Hem mallar hem de hizmetler için harcanabilirler. Bireysel Bitcoin işlemleri şifrelenir, binlerce bilgisayarda çalışan merkezi olmayan bir ağ tarafından kaydedilir ve halka açık bir deftere kaydedilir. Bu halka açık defter, Bitcoin'lerin harcandığı veya kabul edildiğini kaydeder, ancak işlem yapan tarafların bilgilerini gizler ve böylece kullanıcıların anonimliğini güvence altına alır.
Bitcoin, kullanıcıların işlemi denetlemek için aracılara ihtiyaç duymadan doğrudan birbirleriyle etkileşime girmelerine olanak tanıyan bir "kriptografik kanıtlama" sistemi kullanarak çalışır. Her Bitcoin işlemi, işlem yapan tarafların gizliliğini güvence altına almak için açık anahtar şifrelemesini kullanır. Açık anahtar şifrelemesi, matematiksel olarak ilişkili iki anahtar üretir Anahtarlardan biri, alacaklı tarafından kişisel bir parola veya pin gibi tutulur. Özel anahtar, ödeyenin hesabında tutulan Bitcoin'lere erişmek için kullanılır. Diğer anahtar ise fonların bulunduğu bir bankanın veya bir hesap yerinin adını halka açık hale getirmek içindir.
Kullanıcıların Bitcoin elde etmeleri için neredeyse üç olası yöntem vardır. İlk olarak, kullanıcılar Bitcoin dosyaları için pound, dolar veya lira gibi gerçek paraları takas ederek Bitcoin satın alabilirler. Geleneksel bir borsa piyasası gibi, Bitcoin'in fiyatı diğer para birimleri karşısında dalgalanır ve piyasa güçleri tarafından değerlenir. İkincisi, kullanıcılar diğer geleneksel para birimlerinde olduğu gibi, mal veya hizmet karşılığında Bitcoin elde edebilir. Son olarak, kullanıcılar madencilik adı verilen bir işlemle Bitcoin'i üreterek elde edebilirler. Madencilik, Bitcoin kullanıcılarının satın almak yerine Bitcoin üretmelerine izin verir. Bir Bitcoin'i "kazmak" isteyen bir kullanıcı, karmaşık bir bilgisayar algoritmasını çözmek için bilgisayarının işlem gücünü gönüllü olarak kullanır. Her on dakikada bir Bitcoin, belirli bir eşiğin altında bir sayı hesaplayabilen madenciye verilir.
Şu anda madencilik algoritmasını çözmenin ödülü elli Bitcoin. Ancak oluşturulan her 210.000 blokla bu sayı yarıya iniyor (neredeyse her dört yılda bir). Bitcoin'in yazılımı, zamanla Bitcoin üretimini yavaşlatır, böylece dolaşımda hiçbir zaman 21 milyondan fazla olmayacak, bu da dolaşımdaki Bitcoin sayısının sınırlı olduğu anlamına gelir.
Bitcoin'in eksileri artıları
Kripto para birimleri birçok şeyle karakterize edilir. İlk olarak, dijital para birimleri, işlemi sonuçlandırmak için tarafların fiziksel varlığını gerektirmez. İşlemler her zaman yapılabilir. Bu avantaj birçok önemli ekonomik fayda sağlar. Fiziksel para biriminin üretimi, nakliyesi ve tutulması ile ilgili maliyetler önemli olabilir. İkinci olarak, dijital para birimlerinin çalışması için yazılımın kullanılması gerekir. Yine de, ağırlıklı olarak dijital para sistemine geçiş, kullanıcıların yazılım sistemleriyle günlük etkileşimini artırabilir. Bu da, kullanıcıların kişisel finans yazılımı ve finans optimizasyon teknolojileri ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Son olarak, bazı bilim adamları, kripto para birimlerinin bir para biriminin işlevlerini diğer geleneksel fiziksel paralardan daha verimli bir şekilde yerine getirdiğini doğruladı. Bir para birimi üç temel işleve hizmet eder. Bir değişim aracı olarak hizmet eder, bir hesap birimi olarak çalışır ve gelecekteki harcamalar için cari kazançların bir değer deposu görevi görür. Bitcoin gibi kripto para birimleri, bu rollerden herhangi birini geleneksel para birimlerinden daha verimli bir şekilde gerçekleştirme potansiyeline sahiptir.
Bitcoin gibi kripto para birimlerinin potansiyel artılarına bakılmaksızın, yaygın olarak benimsenmeleri birkaç engelle karşı karşıyadır. Birincisi, kripto para birimlerinin işleyişini ve büyümesini çevreleyen belirsizlik. Para biriminin değeri zaman içinde dalgalanmaktadır ve bu tür bir para birimi değeri rastgele yürüyüş hipotezini takip ettiği için geleceğini tahmin etmek zordur. İkincisi, düzenlemelerin eksikliği. Son olarak, Bitcoin gibi kripto para birimleri ağ dışsallıkları sorunuyla karşı karşıyadır. Bu tür bir para birimini kullanmanın yararı, onunla ilgilenen diğer kişilerin sayısına bağlıdır: Yalnızca birkaç tüccar dijital para birimini kabul ederse, bireylerin dijital para birimlerini benimseme konusunda çok az teşviki vardır.
Bitcoin ve küresel parasal sistem
Uluslararası Para Fonu, küresel döviz değişimini denetlemek ve düzenlemek ve dünyayı küresel ekonomik krizlerden korumak için oluşturuldu. Bitcoin popülaritesi ve değeri artmaya devam ederken, döviz piyasasının istikrarı ve daha geniş anlamda uluslararası ticaret için giderek daha ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Bretton Woods sistemi, empoze edilen düzenlemeleri ve ekonomik ve mali politikaları nedeniyle büyük ölçüde eleştirilse de, kontrolsüz dijital para birimlerinin oluşturduğu tehditler büyük ekonomik istikrarsızlığa neden olabilir. Dahası, birçok devlet kurumu ve kurumu, bu tür para birimlerinin kontrolden çıktıkları için terör eylemlerine ve uyuşturucu kaçakçılığına sponsor olmak için kullanılabileceğini bildirdi. Bu, sosyal ve politik sorunlara ve güvenlik tehditlerine daha da neden olacaktır.
Bu nedenle, Bitcoin'i kontrol etmenin bir yolunu bulmak, döviz piyasası üzerindeki potansiyel istikrarsızlaştırıcı etkileri ışığında hayati ve çok önemlidir. Bitcoin'in etkisini yerel mevzuat yoluyla azaltmanın birkaç yolu olsa da, bu çözümler bu yorumun kapsamı dışındadır.
Bu konuda Bitcoin'e özel bir önem verilmiş olsa da, aynı şey kullanım ve değer açısından önemli miktarlarda yabancı para ile alınıp satılacak kadar büyüyen herhangi bir kripto para birimi için de geçerli olabilir. Para rezervlerinin bir parçası olarak kripto para birimi sunma yeteneği olmadan, IMF, kripto para biriminin önemli bir oyuncu haline geldiği gelecekte küresel ekonomik istikrarı sağlayamayacaktır.
[1]Erciyes Ünviversitesi, İktisad Bölümü, Dokotora mohamedmershing88@gmail.com
[2] Karadeniz Teknik Ünviversitesi, İktisad Bölümü, Dokotora maysamcalal@gmail.com
Henüz yorum yapılmamış.