Sosyal Medya

Ebü Masum Mücahit

Bangladeş'te Halk Sokaklarda

Bangladeşliler Modi’nin ziyaretinden çok memnun kalmadılar. Cuma namazında başlayan ve cumartesi günü de devam eden gösteriler birçok şehre yayıldı.

Ebu Masum Mücahit

17 Mart 2021 tarihinde Hindistan devlet başkanı Narendra Modi Bangladeş’i ziyaret etti.  Ziyaretin gerekçesi Bangladeş’in  kuruluşunun 50. yıl dönümü ve Hasinan'ın babasının doğum günü kutlamaları idi. Ziyaret 2 gün sürecek. Bangladeşliler Modi’nin ziyaretinden çok memnun kalmadılar. Cuma namazında başlayan ve cumartesi günü de devam eden gösteriler birçok şehre yayıldı. Gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.  Göstericilere polis çok sert müdahale etti. Mermilerin kullanıldığı gösterilerde onlarca kişi ölürken yüzlerce kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Sivil insanlar da ellerindeki sopalarla göstericilere saldırılar. 

             Neden protesto? 

Bangladeşliler Modi’yi niye protesto ediyorlar?  2002 yılında Hindistan'ın Gücerat eyaletinde Başbakanlık yapan Modi; o dönemde Hinduları kışkırtmış ve camilere saldırtmıştı. Bu saldırılar sonucunda Müslümanların tarihi camileri yıktırılmış, resmi kayıtlara göre 970  Müslüman ve 270 Hindu hayatını kaybetmişti. 2014 yılında Hindistan Başbakanı olan Modi, Gücerat’ta uyguladığı kışkırtma eylemlerini ve  yaptığı katliamları  bütün Hindistan’a yaymıştı. Müslümanları ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüren yeni yasalar çıkarmaya çalışmış ama bir türlü başarılı olamamıştı.  Fakat 2019 yılında bu yasayı çıkarmayı başarmıştı.  Yasanın çıkmasıyla Hindistan'daki 200 milyon Müslümanın ikinci sınıf vatandaş olarak görülmeye başladı. Bu Müslümanların tamamına yakını Bengal kökenli Müslümanlardı. Yasaya göre Afganistan'dan, Pakistan'dan gelen farklı dinlere mensup insanlar Hint vatandaşı olabiliyor ama Hindistan'ın doğu ve kuzeydoğusundaki Assan bölgesinde yaşayan Müslümanlar vatandaş olarak kabul edilmiyordu. 

Bangladeş halkının attıkları sloganlarda; Gücerat katili ülkemizden defol, Modi terörist, insanlık katili Modi gibi ifadeleri kullandıklarını görmekteyiz. Müslümanlar Hasena'ya da Bangladeş'in asıl düşmanı olan Modi ile ortak bir çalışma yürüttüğü için ciidi anlamda tepki gösterdiler. Bangladeş Milliyetçi Partisi Hasena'yı Bangladeş'i Hindistan’a satmakla suçluyor. Hasena’nın İnsanlık suçu işleyen Bangladeş düşmanı Modi ile ittifak içerisinde olduğunu beyan ediyorlar.

Bangladeş, Hindistan'dan  Doğu Pakistan olarak ayrılmış daha sonra  Pakistan'dan ayrılarak bugünkü konumunu elde etmiştir.  Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmasına en büyük desteği veren ülkelerden biri de Hindistan idi.

              Bangladeş ve Dış Müdahaleler

Bangladeş kuzeyden, doğudan ve batıdan Hindistan'la çevrili, dünyanın en verimli ovalarından birinde kurulmuş, çok stratejik bir ülke.  Toprakları çok verimli ve  insanları çok çalışkan. Ülkeyi olumsuz yönde etkileyen ana faktör Hindistan'ın ve İngiltere'nin etkisinden bir türlü çıkamaması. Cemaat-i İslami ile başlayan sanayileşme, Hindistan ve İngiltere’nin müdahalesi ile kesintiye uğramış durumda. Esasında Bangladeş,  sanayi noktasında birçok hamleler yapan, kendi denizaltılarını ve otomobilini üreten hatta kendi uçağını yapan bir ülke haline getirmişti. Fakat Batılıların kalkınan ve gelişen ülkelere  yaptığı darbelerden  Bangladeş de nasibini almıştır. 2009 yılında yaşanan olaylar bu durumun en somut göstergeleridir.

Dış müdahaleler olmasa Güney Doğu Asya’nın en fakir ülkesi olan Bangladeş hızlı bir şekilde kalkınıyor ve artık halk kendi değerlerine sahip çıkmaya başlıyordu. Halkın uyanması emperyalist güçlerin işine gelmedi. Bölgedeki uyanışı kırmak ve büyümeden yok etmek amacıyla İngiliz ve Hint istihbaratı   ordu içerisinde ülkesi için çalışan, emperyalizmi bilen 50  general bir gecede öldürmüştür. İktidarda bulunan Hasena bir sonraki seçimi garantilemek için kendisine muhalif olanları hapislere atmış ve öldürtmüştü. İnsanlar gündüz vakti kaybolmaya, öldürülenler sağa sola atılmaya başlamıştı.  2015'ten sonra ortalık yavaş yavaş düzelmeye başladı.   2019 yılında Çin, Bangladeş hükümeti ile bir ticaret Anlaşması yaptı. 15 milyar dolarlık bütçeye sahip bu ticaret anlaşması ile Çin, Bangladeş'e silah satacaktı. Bu durum Hindistan’ı rahatsız etti.  Hindistan, bu olay üzerine  Rusya ile beraber Bangladeş'e 500 milyar dolarlık bir kredi açtığını ifade etti.  Bu kredi Bangladeş’in Hindistan'dan silah almasına dayanan bir kredi idi. 

Bangladeş Hindistan arasındaki sorun gelip  giden yöneticlerle, Hasene ile veya Hindistan devlet başkanı Modi ile bitecek bir sorun değil.  Halk sorunları, inanç  sorunları olduğu gibi 55 nehrin sorunları da bulunmaktadır.  

2009 yılında Bangladeş'te askeri bir darbe olmasa, askerler öldürmese, siyasiler hapse  atılıp idam edilmese idi Hindistan'dan 4 tane eyalet ayrılıp referandumla Bangladeş'e bağlanacaktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.