Sosyal Medya

Ebü Masum Mücahit

Rusya-Ukrayna Savaşı

Son haftalarda Dünya gündemi Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime kilitlenmiş durumda.

Ebu Masum Mücahid

Son haftalarda Dünya gündemi Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime kilitlenmiş durumda.  2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra Ukrayna'nın doğusunda hibrit savaşı diye bildiğimiz tarafların net gözükmediği ama Rusların desteklediği paralı askerler ile Ukrayna arasında savaş devam etmekte.

2021 yılı başında Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim arttı. Bu gerilim 30 Mart’ta Ukrayna Genelkurmay Başkanının, “Rusya sınıra yığınak yapıyor.” açıklamasıyla gün yüzüne çıktı.  Arkasından Rusya Ukrayna'yı gerilimi tırmandırmakla ve Rusya aleyhinde çalışmalar yapmakla suçladı. Rusya’nın bu açıklamaları iki taraf arasındaki gerilimi iyice tırmandırdı.  Bu durum esasında gizliden gizliye çatışan İngiltere-  Amerika bloğunun Rusya üzerinden yeniden kapışması anlamına mı geliyor? Önceki yazılarımızda da bahsetmiştik.  Dünya bir tarafta ABD, Avrupa Birliği ile diğer tarafta da İngiltere, Rusya, Çin, Türkiye ve İran'ın olduğu bir bloklaşmaya gitti.  Taraflar bu el altından devam eden çatışmada pozisyonlarını belirlediler.

 Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın veya mücadelenin geçmişine önce bir bakalım. Karlofça Anlaşması’nın ardından Kırım Osmanlının elinden çıktı ve 19. yy. da Rusya Kırımı ilhak etti.  Artık Kırım bağımsız bir İslam toprağı değildi. Osmanlı ilk defa halkı Müslüman bir ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 1944 yılına kadar Kırım Müslümanların çoğunlukta olduğu bir bölge idi.  Stalin'in buradaki Müslümanları sürgüne tabii tutmasının neticesinde Kırım'daki Tatar Müslümanları ciddi bir soykırıma uğradılar. Sürgün 1980 yılına kadar sürdü. 1980 yılında Tatar Müslümanlara tekrar Kırım’a dönme hakkı verildi. Ama giden nüfusa göre gelenlerin sayısı çok azdı. Böylece Müslüman halk azınlığa düştü. 1954 yılına kadar Kırım, SSCB’ye bağlıyken,  1954 ten sonra Ukrayna SSCB’ye bağlı hale geldi. 1991 SSCB’nin dağılması ile Kırım Özerk Cumhuriyeti olarak Ukrayna’ya bağlandı. Ukrayna’da 2004 yılında yaşanan pembe devrim ile Rus taraftarı iktidarın yerine AB taraftarı bir iktidar başa geldi.  2014 yılında Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimden dolayı Rusya, Kırım'ı ilhak etti.  Rusya bununla yetinemezdi. Çünkü Rusya’nın yayılmacı politikası Rusça konuşan toprakları ele geçirmeyi amaçlıyordu. Rusya, Ukrayna'nın doğusunun Rus kültürünün etkisinde olmasını ve bu bölgenin Rusça konuşmasını gerekçe göstererek Donbas'ı da ilhak etmek istemektedir.

Avrupalıların Ukrayna’yı Rusya'dan uzaklaştırmak için Doğu Ukrayna gerilimi önemli bir fırsat oldu.  AB ve ABD özellikle Ukrayna üzerinden Rusya'yı sıkıştırmaya devam etmek istiyor ve Rusya’yı katliam yapmakla suçluyor. Rusya Dış İşleri Bakanı, Ukrayna'nın bu gaza gelmemesi gerektiğini açıkladı. Eğer diğer ülkelerin gazına gelirse Ukrayna’nın başına musibetler açılacağını ifade etti.  AB ve ABD Ukrayna’nın yanında olduğunu sürekli olarak ifade ediyor. Biden'in Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenski’yi araması bunun bir göstergesi.  Biden’in katil Putin demesi ve iki savaş gemisini Karadeniz’e göndermesi de ABD'nin tarafını belli etmektedir.

Bu gerilim Putin'in aslında işine de geliyor.  Putin iç politikada özellikle Navalni skandalı ile zor durumda kalmıştı.  Ukrayna ile ABD'nin bu çıkışları Putin'i iç politikada rahatlattı.  Özellikle Navalni skandalının olumsuz etkilerini gündemden düşürdü.  Putin, Donbas olayını bir oldubittiye getirmek istiyor.  Daha önce Abazya ve Güney Osetya’da olduğu gibi bir oldubitti ile bu bölgeyi almak istiyor.  İşi şansa bırakmıyor.  Çünkü Ukrayna ile Rusya arasında aynı zamanda sulama kanalları gerilimi de bulunmaktadır. Bir gevşeklik;  sulama kanallarının ve Kırım'ın Rusya'nın elinden çıkmasına neden olabilir.

Ukrayna Rusya'dan vazgeçemez. Çünkü tarım alanlarının sulanması Rusya'daki sulara bağlı ve doğalgazını da tamamen Rusya'dan sağlıyor. Avrupa da Ukrayna'dan vazgeçemez.  Ukrayna Avrupa için bir tahıl ambarı durumunda.   Avrupa ile Rusya arasında Ukrayna bir Tampon bölge oluşturuyor.

Birçok uzmana göre savaş çıkmaz. Putin bu gerilimden Donbas’ı alarak çıkar. Çünkü AB ve ABD sıcak bir savaşa giremez. Çünkü Rusya geri kalmış bir ülke değil.  Dileğimiz odur bu gerilim I. Dünya Savaşı'ndaki gibi bir savaşın çıkmasına neden olan bir kıvılcım olmaz.  Taraflar kendi aralarındaki anlaşmazlıkları aklı Selim ile çözerler ve başkalarının gazına gelmezler. Esasında Donbas bahane, filler güç gösterisi yapıyor. Bu yaşananlar bizim gibi ikinci ve üçüncü dünya ülke insanlarını çok etkilemiyor. Fakat bu mücadele güç sahibi ülkelerin bizimle uğraşmalarını azaltıyor.

Biz Müslüman ülkeler bir zamanlar İslam yurdu olan Doğu Avrupa ve Kırım’la ilgili plan yaparak onlara stratejik destek vermeliyiz ve yeniden toparlanmalarına katkı sağlamalıyız. İki emperyalist blok çatışırken bizler İslam ümmeti olarak beyinde ve kalpte inkılaplar yapmak zorundayız. Kendimize gelip Allah’ın bize emrettiği ‘’Yeryüzünde fitne fesat kalkıp din yalnız Allah’ın oluncaya kadar mücadele edin .’’ (Enfal 139. ayet) ilahi emrini yerine getirerek İslam birliği, İslam ortak pazarı, İslam ordusu, İslam sağlık örgütü, İslam teknoloji birliği gibi yapıları kurmak zorundayız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.