Sosyal Medya

Ebü Masum Mücahit

İrlanda'da Göstericiler ne istiyor?

Göstericilerin gerekçelerini aslında tarihin derinliklerinde aramak gerekiyor. Sömürgeci İngiltere'nin ilk işgal ettiği topraklardır İrlanda. İrlanda’da 1600'lü yıllarda İngiliz işgaline karşı bir mücadele başlar.

Ebu Masum Mücahit

29 Mart akşamı Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta belediye binasına Britanya bayrağının asılmasıyla olaylar yeniden başladı.   Çıkan olaylar 10 gündür devam ediyor.  Bu olaylarda 40 polis yaralandı, 10 kişi gözaltına alındı.  Belfast ve Dery kentlerinde çıkan olayların bahanesi olarak geçen yıl yaz aylarında İRA'nın istihbarat şefinin bir cenazeye katılması ve polisin bu cenazeye katılanlara müdahale etmemesini gösteriliyor. Olaylara bir diğer sebep ise katı pandemi tedbirlerinin uygulandığı bir dönemde 2000 kişinin bir araya gelmesi ve polisin göstericilere taraflı davranması olarak gösteriliyor.

Göstericilerin gerekçelerini aslında tarihin derinliklerinde aramak gerekiyor. Sömürgeci İngiltere'nin ilk işgal ettiği topraklardır İrlanda. İrlanda’da 1600'lü yıllarda İngiliz işgaline karşı bir mücadele başlar. 1922’de İrlanda adasında bağımsız İrlanda kurulur. Britanya adasının kuzeyindeki Kuzey İrlanda’da iç karışıklıklar devam eder. Kuzey İrlanda ile İngiltere arasındaki mücadele 1998 yılına kadar devam eder.  Ancak 1998 yılında imzalanan anlaşma ile Belfast (Muhteşem Cuma Anlaşması) anlaşması ile Britanya'nın kuzeyinde Kuzey İrlanda özerk yönetimi kurulur. Belfast Anlaşması özellikle Kuzey İrlanda'nın İrlanda ile ticaretini kolaylaştırırken Avrupa Birliği'nden ayrılmış olan İngiltere ile ticaretini sıkıntıya sokmaktadır.  Kuzey İrlanda’da iki grup vardır. Birincisi mezhep olarak Katolik olan ve cumhuriyetçi diye bilinen İrlanda milliyetçileridir. İkinci grup ise Protestanlar’dır. Bunlar birlik taraftarı olarak bilinirler ve İngiltere ile beraberliği savunurlar. Şu anda gösteri yapanlar Britanya ile beraber hareket edenlerden oluşuyor.

Britanya ile ticaretteki zorluk İngiltere yanlılarını tedirgin etmektedir. Bunlar gelecekte Kuzey İrlanda'nın Britanya’dan izole edileceğini ve yavaş yavaş ayrılacağını ifade etmektedirler. Bunun için Belfast anlaşmanın bozulmasını istediklerini görmekteyiz. Bu şekilde Britanya ile beraberlik sağlanamayacağı için cenazeyi bahane göstererek olayları başlatmış durumdadırlar. 

Olayların asıl nedeni ise adı konmamış olan Avrupa Birliği ve başta Fransa ile İngiltere arasındaki yeni mücadeledir. Hem mezhepsel hem de siyasi çıkarlar bu krizi doğurmaktadır. Bakalım Kuzey İrlanda’da Fransa ve AB mi yoksa İngiltere mi kazanacak?  Önceki yazılarımızda da sık sık bahsettiğimiz İngiltere- ABD çatışması; Avrupa Birliği- İngiltere çatışması Rothschild- Rockefeller çatışması Kuzey İrlanda da kendini göstermiştir. Bu mücadele büyük ihtimalle yeni bir savaşı ve iç karışıklığı getirmeyecektir. Çünkü insanlar 25 yıllık bir barış döneminden sonra tekrar rahatlarını bozmak istemeyeceklerdir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.