Sosyal Medya

EKONOMİ

Rusya’nın Doğalgaz Ticaretini Ruble Üzerinden Yapması Ne Anlama Geliyor?

Rusya’nın Doğalgaz Ticaretini Ruble Üzerinden Yapması Ne Anlama Geliyor?

Ashar Awan

Rusya, Ukrayna'yı işgal ederek modern tarihin en katı yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Rus para birimi Ruble, Dolar karşısında değerini kaybederek 84'ten 139'a düştü. Fakat Rusya’ya uygulanan yaptırımlardaki bazı boşluklar ve Rusya’nın, Çin ve Hindistan ile olan güçlü ticari bağlantıları sayesinde, Ruble tekrardan eski seviyesine yükseldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, yakın zamanlarda yaptığı bir açıklamada; Avrupa ülkelerinin Rusya’dan doğalgaz alabilmesinin tek yolunun Ruble üzerinden alışveriş yapmak olduğunu ifade etti.  Avrupa ülkeleri Rusya’nın almış olduğu bu kararın çok sert olduğunu ve kabul edilemez bir şart olduğunu dile getirdiler.  Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki doğalgaz ticaret anlaşması, tarafların sadece Euro ile ödeme yapabileceği şeklinde bir madde barındırdığı için Avrupalı liderler bu kararın antlaşmaya aykırı olduğunu ifade ediyorlar.

Avrupad’a kullanılan doğalgazın %40'ı, petrolün ise üçte biri Rusya'dan ithal ediliyor. Avrupa bu duruma hazırlıksız yakalandığı için çözüm noktasında bir alternatif geliştirmekte ciddi anlamda zorlanıyor. Nitekim süreç bu şekilde ilerlemeye devam ederse Avrupa’da enerji kaynaklarındaki kesintilerden dolayı başta sanayii olmak üzere tüm sektörlerde ciddi krizler yaşanabilir. Fakat bu durum Rusya için de çok iç açıcı değil. Nitekim Rusya, Avrupa ülkelerine doğalgaz satarak günlük 400 milyon Euro elde ediyor. Bu yüzden Rusya’nın da acil olarak en az Avrupa büyüklüğünde bir pazar bulması gerekiyor. Ancak doğalgaz satışı noktasında Rusya’nın da çok kısıtlı seçeneklere sahip olduğunu ifade etmek zorundayız.

2016 yılında Çin para birimi Yuan, IMF tarafından döviz rezervlerinde kullanılabilecek bir para birimi olarak kabul edildi. O zamandan beri Yuan’ın küresel dış rezervlerindeki payı çok hızlı bir şekilde büyüdü.  Bugün Yuan’ın küresel döviz rezervindaki payı %2,5’tir. Bu da Yuan’ın yabancı döviz rezervinde 4. sırada yer aldığı anlamına geliyor. Diğer yandan ABD dolarının uluslararası döviz rezervindeki payı 2016’dan 2021’e kadar %65,46’dan %58,81’e düştü.

Çin, Hindistan, Rusya ve İran uluslararası ticaret için alternatif para birimleri üzerinde görüşmeler yapıyorlar. Rusya, Ukrayna savaşı dolayısıyla kendisine yönelik yaptırımların artırılmasına karşılık Avrupa'ya doğalgaz satın alması için tek seçeneğinin Ruble olduğunu açıkladı. Avrupa ülkelerinin Rusya devlet bankasından Ruble satın alması durumunda Dolar ve Euro’nun küresel rezervlerindeki payı daha da düşecektir. Bu da büyük ihtimalle Yuan’ın küresel payının artması sonucunu doğuracaktır. Çünkü Rusya’nın 630 milyar dolarlık rezervlerinin %13’ü Yuan olarak saklanmaktadır. Dolayısıyla Rusya’nın Yuan’ı uluslararası rezervlerindeki döviz olarak desteklemesi, Yuan’ın küresel yabancı döviz rezervlerindeki payını yükselecektir. Bütün bu yaşananlar küreselleşme, ticaret ve rezerv dövizler alanında yeni bir çağın başlamasına vesile olarak finans dünyasında yeni bir çığır açabilir.
Bu olayların başka bir ilginç tarafı da kripto para birimlerindeki son gelişmelerdir. Bu para birimleri birçok alternatif yatırım ve ticaret imkanları sunuyor. Bu kripto para birimlerinin yaygınlaşması sonucunda IMF ve ABD’nin yaptırımları giderek zayıflıyor. Almanya gibi Avrupa ülkelerinin ticari faaliyetleri büyük oranda Rusya’dan ithal edilen doğalgaza bağlı olduğu için, bu ülkelerin ruble üzerinden ticaret yapması alternatif para birimleri için de yeni fırsatlar doğuracaktır.

ABD Devlet Başkanı Joe Biden, yakın bir zamanda yaptığı açıklamada; doların tamamen bir dijital para birimine dönüştürülmesi için dijital para birimleri üzerinde acil araştırmaların yapılması noktasında çağrıda bulundu. Rusya ve Ukranya arasındaki savaşın başlamasıyla birlikte ABD, doların küresel egemenliği konusunda endişelenmeye başladı. ABD bu yüzden Yuan gibi diğer para birimlerinin rezerv dövizi ve ticaret ödemeleri için kullanılmasını bir tehdit olarak algılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.