Sosyal Medya

EKONOMİ

İslami Bankacılık ve Finans Kavramına Genel bir Bakış ve Sosyo-Ekonomik Adaletin Tesis edilmesindeki Etkisi

Mohammad Nadimur Rahman

İslam, her zaman insan hayatının tüm sosyal ve ekonomik gereksinimlerini karşılayan değerler aramaktadır. İnsanın hem dünyada hem de ahiretteki başarısı ile ilgilenmektedir. Bu nedenle İslam hukukuna dayanan toplumda İslami bankacılık ve finans kavramı ortaya çıkmıştır. İslami bankacılık ve finans anlayışının temel ilkesi, baskıcı bir alacaklı ve borçlu ilişkisi yerine, işleme katılan kişilerin kâr ve zararı paylaşan ortaklar gibi hareket etmeleri esasına dayanır. Risk paylaşımı, finansal işlemlerde İslami bankacılık sistemi tarafından teşvik edilmektedir. Kısaca, ne kadar çok risk paylaşılırsa, iş o kadar az külfetli olacak ve bu da herhangi bir toplumda ekonomik faaliyetin artması ile sonuçlanacaktır.

İslami bankacılık sisteminde riba (faiz), Gharar (belirsizlik) ve kumar içeren işlemler kesinlikle yasaktır. Ayrıca pornografi, fuhuş, alkol, domuz eti ve yasadışı uyuşturucular gibi yasaklanmış endüstrilere yatırım yapılmasına izin verilmemektedir. Bu yasak ve kısıtlamaların temel nedeni, İslam'ın belirlediği mali ve sosyal amaçları yerine getirmektir. İnsanlara ait olan para, yanlış yola yatırım yapmak için biriktirilebilir. Ayrıca İslami bankacılık ve finans, Müslümanların zenginliğinin -595 gram gümüş veya 85 gram altın- yüzde 2,5'i olan zekatın ödenmesini teşvik etmektedir. Çeşitli araştırmalar, zekatın toplumdaki yoksulluğu ve servet eşitsizliğini azaltmada önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Zekâtın toplumda benimsenmesiyle, nüfusun ihtiyaçlarına göre adaletli bir gelir dağılımı sağlanabilir.

İslami bankacılık sistemi, hem hissedarların hem mevduat sahiplerinin hem de borç alanların kar ve zarar paylaşımı esasına göre katıldığı ortaklığa dayanmaktadır. İslami bankacılığın ana esprisi, faizin yasaklanması, paranın tahsil edilmesi ve ticari amaçla kullanılmasıdır. İslami bankacılık sisteminde faize dayalı işlemler yerine değer destek çerçevesi kullanılmaktadır. Bu durumda, bir banka bir şirkete ticari amaçla kredi verirse, şirket parayı faizsiz olarak geri öder. Ancak şirket bankadan borç aldığı paradan kâr elde ederse, bu kârın bir kısmını paylaşmaktadır.

İslami bankacılık sisteminin sadece Müslümanlara değil gayrimüslimlere de fayda sağladığı açıktır. Bu nedenle İslami bankacılık platformları hem Müslüman hem de gayrimüslim ülkeler dahil olmak üzere tüm dünyaya yayılmaktadır. Mesela faizsiz bankacılık ilk olarak Avrupalı ​​bankacılar tarafından tanıtıldı. Ne yazık ki bu faizsiz bankacılık sistemi gayrimüslimler tarafından yürütülüyordu. Mısır'daki Banque Misr ve Filistin'deki Arab Bank gibi birçok Müslüman banka 1920'ler ve 1930'lar arasında yeniden kurulmuş olsa da, bu kurumlar Avrupalıların sahip olduğu rakip bankaların uygulamalarını benimsemiştir. Bununla birlikte, 1970'lerin başında modern İslami bankacılığın gelişmesinde üç faktör rol oynamıştır. Bunlar; İslam Kalkınma Bankası, Petrol Fiyatlarının Yükselişi ve İslami Finans Alimlerinin Çabaları olmaktadır. İKÖ'nün maliye bakanları, Aralık 1973'te ticari bir bankadan ziyade öncelikle bir Kalkınma Yardım Ajansı olarak kabul edilen İslam Kalkınma Bankasını kurmaya karar verdiler. Başlıca rolleri; konferanslar, seminerler ve araştırmalar yoluyla dünya çapında İslami bankacılığı teşvik etmektir. Petrol fiyatlarının yükselmesinden sonra, İKT 1973'te modern İslami bankacılığın gelişimini kolaylaştırmıştır ve finansal kaynakları büyük ölçüde artmıştır. 1975 yılında Dubai İslam Bankası, 1977 yılında Kuveyt Finans Kurumu, 1981 yılında Bahreyn İslam Bankası, 1983 yılında Katar İslam Bankası, 1977 yılında Mısır Faisal İslam Bankası, 1978 yılında Faisal İslam Bankası (Sudan) kurulmuştur. Albaraka Islamic Bank, Londra'da Cezayir, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Lübnan, Güney Afrika, Sudan, Tunus, Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri gibi farklı Müslüman ülkelerde bankaları bulunan bir yatırım şirketi kurmuştur. Bu durumda tüm dünyaca ünlü İslam alimleri İslami bankacılık sistemini ribadan arındırmak için politikalar bulmaya çalışmaktadırlar.

İslami bankacılık sistemi, Murabaha, Mudaraba ve İstisna dahil olmak üzere çeşitli sözleşmelerden oluşmaktadır. İlk dönemlerde Murabaha, kârın üzerinde anlaşmaya varıldığı ve avans verildiği Mudaraba'dan daha az riskli olduğu için her zaman yaygın olarak kullanılmıştır. İstisna, bankaların avans ödemesi yaptığı ve tedarikçilerin ürünleri adım adım teslim edeceği projeleri finanse etmek için kullanılmıştır. Muşaraka riskli kabul edildiğinden çok az kullanılmıştır. Ayrıca birçok İslami banka, pazar paylarını genişletmek ve daha fazla müşteri çekmek için başlangıçta iki yönlü bir strateji benimsemiştir. İlk olarak, müşterilerinin tüm finansal ihtiyaçları için İslami bankaları kullanabilmeleri için sunulan hizmet yelpazesini genişletmektedir. İkincisi, İslami perakende bankaları kişisel finansman olanaklarını genişletmiştir.

Malezya, Bahreyn ve Sudan dahil olmak üzere birçok Müslüman ülke, İslami bankacılık sistemini geliştirmede muazzam bir başarıya sahip olmaktadır. Malezya'nın sunulan ürün yelpazesi açısından İslami bankacılığın iddialı bir gelişimine sahip olduğu görülmektedir. Temel bankacılık, İslami finans endüstrilerini enstrümanlar ve varlıklar geliştirmeye teşvik etmiştir. Bank Islam Malaysia, 1983 İslami bankacılık kanunu kapsamında kurulan ilk kurum olmuştur. Daha sonra HSBC bank, Standard Chartered bank, CITI bank, Hong Leong Bank, RHB bank, Southern bank gibi daha büyük finansal kuruluşlar dahil oldu. Malezya gibi Sudan da İslami bankacılık sistemini geliştirilmiştir.

İslami bankacılık sistemi İslami menkul kıymetler Piyasasını geliştirmede ilerledi. İslami menkul kıymetler piyasası, İslami bankalar için daha fazla kâr sağlayan ve bankalar arası mevduata olan bağımlılığı azaltan likit varlıklar yaratmaktadır. İslami bankalar şeriat kapsamında kısa vadeli faiz oranları tutamadıkları için karlılık konusunda her zaman problem yaşamaktadır. Bu sorun, sabit fakat faizsiz getiri sağlayarak Bahreyn sucuk salam menkul kıymetleri ile aşılmıştır. Bu getiri, hükümetin fonlardan elde etmeyi beklediği gerçek fayda ile ilgili olarak hesaplanmıştır. Sudan'daki Faysal İslam Bankası, 1978'de hükümet tarafından lisanslanmıştır ve genişleme hızlı olmuştur ve kısa sürede ülkenin en büyük ikinci bankası olmuştur. Tadamon İslam Bankası, 1999 yılına kadar 22 şube ağıyla başarılı bir banka haline gelmiştir. 1990'larda Sudan'da İslami finans hizmetleri sunan 25 banka, en büyük kurum devlete ait olan Sudan Tarım Bankasıdır. Sudan merkez bankası, likidite yönetimi amacıyla kullanılan IMF yardımıyla İslami hükümet sertifikası yayınlamıştır. Bahreyn'de İslami para piyasasının kurulması, Körfez'den Güneydoğu Asya'ya kadar piyasaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. IDB ayrıca Bahreyn'deki altyapı fonunu tahsis etmiştir ve ayrıca Ada'da bir Uluslararası İslami Derecelendirme Ajansı kurmayı kabul etmiştir.

Tüm bu kanıtlar, İslami bankaların, diğer geleneksel bankaların finansal kaynakları ile rekabet edebilecek iyi bir geleceğe ve İslami finansın küresel finans camiası tarafından daha iyi tanınması amacıyla İslami finansman olanakları sunan çok uluslu büyük bankaların marka gücüne sahip olduğunu göstermiştir. İslami bankacılık, ortak raporlama standartları getirerek güvenilirliğini artırabilir. İslami finans uygulamasında artan yakınsama ve Şeriat uyumlu kurumlar arasındaki bankalar arası işlemler, şüphesiz sektördeki müşteri güvenini artıracaktır.

2008 yılında yaşanan küresel finansal kriz dünyadaki hemen hemen tüm finansal kurumları etkilemiş olsa da İslami bankaların performansı kriz sırasında diğer konvansiyonel bankalara göre daha iyi olmuştur. Bu başarısının arkasındaki temel neden, faize dayalı işlemler yerine tüm bankaların sadece ticari faaliyetlerde bulunduğu bir şeriat adaletini tesis edebilmesidir. Faize dayalı işlemlerde sadece bir tarafın menfaat sağlayabileceği, ticari işlemlerde ise her iki tarafın menfaat sağlayabileceği açık olmaktadır. Ayrıca İslami bankacılık sistemi tamamen Şeriat tarafından takip edildiğinden faiz, spekülasyon, kumar ve etik olmayan yağmacı davranışları içeren tüm işlemleri yasaklamaktadır. Ayrıca, geleneksel bankacılıktan farklı olarak, bankacılık sistemi gelişmek için eşit hizmet sunmaktadır ve topluma olan güveni korumaktadır. Burada insanların İslami bankalarla ilişkisi, tüm işlemlerin faiz ve krediye dayalı olarak gerçekleştiği geleneksel bankacılık sisteminde olduğu gibi borçlu ve alacaklı şeklinde değildir. Bu, banka ile herhangi bir ilişki kurmasını ve dolayısıyla çevredeki topluluğa katkı eksikliği yaşamasını engellemektedir. Ayrıca, İslami bankalar parayı bankacılara, borç alanlara ve ayrıca ülkelerin ekonomik büyümesine fayda sağlayan yatırımlarına kullanmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.