Sosyal Medya

SİYASET

ABD için Nükleer Tehdit: Pakistan- Biden

Abdul Rehman* 

ABD, Pakistan'ın 1998'de kendisini “nükleer güç” ilan etmesinden bu yana nükleer silahlarının güvenliği konusunda endişeli, çünkü Pakistan, devletle yakından bağlantılı çeşitli Taliban ve cihatçı örgütlere ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle bu grupların ülkenin nükleer silahlarını elde etmesinden endişe duyulmaktadır. Biden, “Uyumsuz nükleer silahlara sahip olan Pakistan dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında olabilir.” diye ifade etti. Demokrat Parti töreninde Biden, dünya çapında değişen siyasi dinamikleri vurguladı. Amerikan başkanları, hükümetin ulusal güvenlik için gerekli olduğunu ilan ederken nükleer silah testleri yapmaya ilk başladığı Mayıs 1998'den bu yana Pakistan'ın nükleer silah cephaneliğinin yanlış ellere geçeceği endişesiyle boğuşuyor. Şu anda bu endişe, yakın zamanda Taliban'ın Afganistan'daki başarısıyla motive olan Pakistan'daki cihatçıların kendi ülkelerinde kontrolü ele geçirme riskini de içeriyor. Brookings Enstitüsü'nde yerleşik olmayan kıdemli bir araştırmacı olan Marvin Kalb, bu gözlemi geçen yıl yaptı.

Üst düzey ABD'li general Mark Milley'e göre, ABD askerlerinin Afganistan'dan hızlı bir şekilde çekilmesi, Pakistan'ın nükleer cephaneliğinin güvenliğine yönelik riski artıracaktır. Biden konuşmasında dünyanın hızlı değişimi nedeniyle ulusların ortaklıklarını yeniden değerlendirdiklerini belirtti. “Ayrıca, dünyanın geri kalanının bizi izlediğini kesinlikle hissediyorum. Şaka değil. Rakiplerimiz bile bunu nasıl çözeceğimizi ve ne yapacağımızı merak ediyor.” Ekim 2022'de ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi 2022'de, daha önce ABD'nin önemli bir ortağı olan ve “Amerika'nın en önemli jeopolitik tehdidi” olarak adlandırılan Pakistan'ın adının dahi geçmediği ortaya çıktı. 48 sayfalık rapor, Güney ve Orta Asya'daki terörizm ve diğer jeostratejik endişeleri ele alıyor olsa da, son raporların aksine, Pakistan'ı bu tür tehditlerle mücadele etmek için gerekli bir müttefik olarak görmüyor. 2021 plan belgesi de Pakistan'ı içermiyordu.

Özellikle, ABD-Pakistan'ın bir zamanlar samimi ilişkisi, Pakistan'ın Afganistan'da Taliban'a verdiği destek ve orada yaşayan çok sayıda cihatçı nedeniyle kötüleşti.  El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin, 2011'de Pakistan'da keşfedilip öldürüldüğünden beri, Amerikalılar özellikle bu ülkeye öfkeli. Pakistan ve ABD, aradan birkaç yıl geçtikten sonra iletişim kanallarını yeniden açtı. Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari ve Genelkurmay Başkanı General Qamar Javed Bajwa ile bir araya geldi. F-16 savaş uçağı filosunun bakımı için Pakistan'a 450 milyon dolarlık ekipman ve diğer bileşenlerin satışı yakın zamanda ABD tarafından onaylandı. Anlaşma bir "devam" paketi olarak anılsa da uzmanlar anlaşmanın Pakistan'ın savaş filosunu daha etkin hale getirecek bileşenler içerdiğine dikkat çekti.

Bu arada, ABD'nin 'destek' olarak adlandırdığı şey, aslında ABD'nin Pakistan'ın tüm F16 filosunu güncellemesidir. Strateji uzmanı Brahma Chellaney'e göre, ülkenin 85 F16'sını radarlar da dâhil olmak üzere en yeni teknolojilerle donatmak, onları Hindistan'a karşı daha savaşa değer ve ölümcül hale getirecek. Hindistan Savunma Forumu Editörü Yusuf Unjhawala, Biden'a o sırada böyle bir açıklama yapmasına rağmen, nükleer silahları için bir dağıtım sistemi görevi gören Pakistan filosunu desteklediğini hatırlattı.

Sonuç olarak ABD, Pakistan'ı Müslüman devletler arasında nükleer güce sahip tek ülke olarak görmekten korkmaktadır. Pakistan, en son nükleer teknolojileri ile Rusya ve Çin gibi dünya nükleer güç ülkeleriyle iyi ilişkiler içinde olan Amerika, yakın gelecekte ordusunu Afganistan'dan çekerken sorunlarla karşılaşacaktır. Pakistan ayrıca Rusya ve Çin ile gizli silah anlaşmaları yapıyor ve hatta nükleer teknolojiler ve uçuş jetleri anlaşmalarını Türkiye, Afganistan, İran, BAE gibi devletlerle yapıyor. Bu Amerikan karşıtı faaliyetler nedeniyle Pakistan, 1998'den beri siyasi ve ekonomik iniş çıkışlarla karşı karşıya kaldı. Günümüzde çeşitli nükleer anlaşmalarda Pakistan, Çin ve Rusya ile de çalışıyor. Bu arada, ABD Ulusal Güvenlik Raporu 2022'de de belirtildiği gibi, Pakistan nükleer projelerini ve savunma teknolojilerini sürdürüyor ve gelecekte de devam edecek.


*Zekiye Göç tarafından İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.