Sosyal Medya

İSLAM

2022 Yılında Vefat eden bazı Müslüman Alim ve Önemli Şahsiyetler

Çoğu ülkenin kullandığı miladî takvime göre yılbaşıdır. Bütün yeni yıl kutlamaları ve bir önceki yılda yaşananlara dair tartışmalar arasında, başımıza gelen trajediyi unutturuverdik. Bu trajedi ise alimlerin ölümüdür. İbn Mes'ûd (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, “alimin ölümü İslâm’da (açılmış) bir gediktir. Gece ve gündüz birbiri ardınca geldiği sürece onu hiçbir şey kapatamaz.” Buhari'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Allah ilmi insanların kafalarından ve kalplerinden çekip çıkarmak suretiyle değil, aralarından alimleri almak suretiyle kaldırır....” buyurmuştur.

Bunun ışığında, 2022 yılında İslam aleminde vefat eden alimleri, aydınları ve Müslüman şahsiyetleri rahmetle anarak değerli kardeşlerimize felaketi hatırlatmayı istiyoruz. Allah'tan kendilerine rahmet etmesini ve yaptıkları kötülüklerden dolayı bağışlamasını diliyoruz. Ayrıca Allah'tan onların bıraktıkları güzel işerden yararlanmayı ve onlara yenilerini eklemeyi nasip etmesini niyaz ederiz. âmin.

Bu liste ölüm tarihlerine göre düzenlenmiş ve her birey hakkında temel bilgiler verilmiştir.

Şeyh Salih el-Lüheyden (Suudi Arabistan)

el-Lüheyden, 1932'de Suudi Arabistan'da doğdu. Suudi yargısında etkili bir kişiydi. 2009 yılına kadar Yüksek Yargı Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Mescid-i harem’de dersleri verdi. 5 Ocak 2022'de 90 yaşında öldü.

Dr. Ahamed Bamba (Gana/Nijerya)

Dr Ahmad Bamba, 1940 yılında Gana’da doğdu. Nijerya’nın Bayero Üniversitesinde hadis bölümünde der verdi. Hadis ilmindeki engin bilgisi ile tanınan Ahmad Bamba, kuzey Nijerya halkına çok büyük bir etki bıraktı. 7 Ocak 2022'de vefat etti.

Şeyh Cevdet Said (Suriye/Türkiye)

Suriyeli İslam düşünürü ve yazar Cevdet Said, 1931 yılında Suriye'nin Golan bölgesinde doğdu. Şiddet karşıtlığı ve fanatizmine karşıtlığıyla biliniyordu. Suudi Arabistan ve Suriye'de ders verip farklı ülkelerdeki seminerler yaptı. 30 Ocak 2022'de Türkiye'de vefat etti.

Moldo Sabır Dosbol Uulu (Kırgızistan)

Moldo Sabır Dosbol Uulu, 1956'da Batken Kırgızistan'da doğdu. Birçok İslami kitabı Kırgız dilinde yazan ve tercüme eden üretken bir yazardır. Kırgızistan'da Ulema Konseyi üyesiydi. 5 Mart 2022'de vefat etti.

Şeyh Mahmud Efendi (Türkiye)

Mahmud Efendi olarak da bilinen Şeyh Mahmud Ustaosmanoğlu, Türkiye'de ünlü bir olup milyonlarca müridi olan bir mutasavvıftı. Dünya çapında çeşitli dini, sosyal ve hayır kurumları kurdu. Ruhü'l-Furkan adlı Türkçe bir Kur'an tefsiri vardır. 23 Haziran 2022'de vefat etti.

Şeyh Muhammed Al-Shareef (Kanada)

Shaykh Muhammad Alshareef, 1975 yılında Kanada'da yerleşmiş Mısırlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1999'da Medine İslam Üniversitesi'nden İslam Hukuku bölümünden mezun oldu. 2002'de Al-Maghrib Enstitüsü'nün kurucusu olarak, özellikle İngilizce konuşan genç Müslümanlar için İslami bilgiyi daha erişilebilir hale getirmeye çalıştı. 21 Temmuz 2022'de Dubai, BAE'de vefat etti.

Yusuf el-Karadavî (Mısır/Katar)

Yusuf el-Karadavi, 1926 doğumlu Mısırlı bir alimdir. Uluslararası Müslüman Alimler Birliği'nin eski başkanıdır. İslami hukuk meseleleri, özellikle finans ve aile hukuku konularındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. El Cezire TV'deki programlarıyla ünlüdür. 26 Eylül 2022'de vefat etti.

Prof. Mohamed Benchekroun (Fas/Fransa)

Mohamed Benchekroun, hayatını Fas ve Fransa'da geçirmiş ünlü bir Faslı İslam araştırmacısıydı. 1932 yılında Marakeş'te doğdu. En çok 10 ciltlik Kur'an-ı Kerim'i Fransızca'ya tercüme etmesi ve açıklamasıyla tanınıyordu. 29 Eylül 2022'de vefat etti.

Şeyh AbdulGaniy Aboto (Nijerya)

Şeyh AbdulGaniy Aboto, Nijerya'nın Kwara eyaletinden Nijeryalı bir vaizdi. 1968'de doğdu. Hafızdı ve derslerinde toplumsal sorunlarına yönelik vaazlar yapmakla biliniyordu. 30 Eylül 2022'de trafik kazasında vefat etti.

Şeyh Usame Muhammed Abdülazim

Usame Muhammed Abd al-Azim Hamza, Mısırlı bir İslam alimiydi. 25 Ocak 1948'de doğdu. el-Ezher Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde fıkıh profesörüydü. Birçok telif ve bilimsel araştırmaları bulunmaktadır.  3 Ekim 2022'de vefat etti.

Şeyh Muhammed Swalihu (Kenya)

İmam Şeyh Muhammed Swalihu 1949'da doğdu. Kenya'nın en büyük camisi olan Jamia Camii'nde 27 yıl imamlık yaptı. Fıkıh, hadis, siyer gibi İslami ilimlerde uzmanlaştı. Yayınlarında, öğrenim gördüğü alanlarda İslam ile ilgili konuları öğretti. Ünlü imam, 11 Ekim'de kanserle mücadele etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Prof. Mohammad Nejatullah Siddiqi (Hindistan)

Mohammad Nejatullah Siddiqi, 1922'de Hindistan'da doğmuş bir iktisatçı ve İslam alimiydi. İslam iktisadı alanına yaptığı katkılarla tanınıyordu ve Suudi Arabistan'daki İslam Kalkınma Bankası'nın İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nün direktörlüğünü yaptı. Siddiqi ekonomi, finans ve İslam üzerine birkaç kitap yazdı. 12 Kasım 2022'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinde vefat etti.

Mevlâna Rafi Usmani (Pakistan)

Mevlâna Rafi Usmani, İslami hukuk ve diğer dini disiplinlerdeki uzmanlığıyla tanınan bir İslam alimidir. Usmani İslam ve öğretileri üzerine çok sayıda kitap yazmıştır. Merhum Pakistan Müftüsü Müftü Muhammed Şafi'nin oğludur ve Müslüman Dünya Ligi İslami Fıkıh Konseyi üyesi olarak görev yapmıştır. 18 Kasım 2022'de vefat etti.

Şeyh Ubeyd el-Cabriri (Suudi Arabistan)

'Ubeyd ibn 'Abdillah el-Cabiri, Medine'deki Mescid-i Sebk'in imamı olan Suudi Arabistanlı bir alimdir. Tefsir, akide ve fıkıh ilimlerinde yazdığı muhtelif eserlerle tanınır. 22 Kasım 2022 tarihinde vefat etti.

Kimsanbay Azji Abdurahmanov (Kırgızistan)

1940 yılında Kırgızistan'ın Batıkent şehrinde doğdu. Kırgızistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkenin ilk müftüsü oldu. Bir arada gençliğinde ders aldığı Özbekistan'daki Buhara Miri-Arap Akademisi'nin başkanlığını yürütmüştü. Diplomasi ve İslam hukuku alanındaki çalışmalarıyla tanınıyordu. 1971-1976 yılları arasında Orta Asya ve Kazakistan Müslümanları Birliği'nin başkanlığını yaptı ve burada Doğu Sovyet Doğu Müslümanları Dergisinin editörlüğünü üstlendi. Ürdün Ürdün Üniversitesi'nde İslam hukuku alanında eğitim alan Kimsanbay’in genelde Orta Asya özeldeKırgızistan’da birçok davet faaliyetinde çeşitli görevlerde bulunduğu ömrünün, 23 Kasım 2022'de sona erdi.

Şeyh Mahmud el-Tahhân

Shaykh Mahmoud al-Tahaan 1935 doğumlu bir Suriye bilginidir. Kuveyt’te hadis ilimleri derslerini veriyordu. Teysîr Mustalahat-ı Hadis başta olmak üzere eserleri dünya çapında ders kitabı olarak kullanılıyor. 24 Kasım 2022'de vefat etti.


Liste İdrakpost editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.