İSLAM
Ramazan’da Çocuk Eğitimi
Ifeoluwa Siddiq Oyelami
Allah'la olan bağımızı güçlendirmek ve O'na daha yakın olmak için gayret sarf ettiğimiz mübarek Ramazan ayı yine kapımızı çalıyor. Bu ayın sıklıkla göz ardı edilen önemli bir yönü, çocuklarımızın Allah'la ilgili şuuru kazanmaları ve İslam'ın değerleriyle tanışmaları için bize sunduğu fırsattır. Yetişkinler gibi çocuklar da imanlarını ve Allah'la olan bağlarını güçlendirmek için bu aydan istifade edebilir. Ancak, bu anne-baba ve öğretmenlerin doğru yönlendirmeleri, Ramazan’ı sevmeleri ve değerlendirmeleriyle başlar. Peki, nasıl olacak?
Onları Ramazana Hazırlayın
Pek çok kültür, çocukların kalplerini ve zihinlerini Ramazan'a hazırlamaya yardımcı olacak güzel geleneklere sahiptir. Bazı aileler ve okullar, çocukları Ramazan'ın neşesini ve ruhunu yansıtan renkli süslemeler yapmaya teşvik ediyor. Bu yaratıcı aktiviteler, bir çocuğun merak duygusunu ve hayal gücünü geliştirmek için harika imkanlar sunmaktadır. Ancak Ramazan'a hazırlanmak için süslemelerden daha fazlası var. Çocukları Ramazan'ın neyi temsil ettiği ve neden bu kadar özel olduğu hakkında anlamlı konuşmalara dahil etmek de önemlidir. Nazik bir rehberlikle çocuklar, bu ay boyunca özellikle oruç tutmanın, dua etmenin, sadaka vermenin ve diğer iyi işlerin önemini öğrenebilirler.
Öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirmek için çocuklardan kendi Ramazan planlarını yapmalarını ve bunu duvarda sergilemelerini isteyebiliriz. Bu, hedefler belirlemelerine ve bunları gerçekleştirme konusunda heyecanlanmalarına yardımcı olabilir.
Çocuklar ve Oruç
Öncelikle, bilmemiz gerekiyor ki buluğa erişmeyen birey Ramazan ayında oruç tutmakla yükümlü değildir. Ancak, bazı çocuklar bunu denemek isteyebilirler. Bazı anne-babalar, tıpkı seleflerin yaptığı gibi, çocuklarını teşvik etmek isteyebilirler. Zaten 7-10 yaş aralığındaki çocukların oruç tutma heyecanı yaşaması normaldir. Eğer kendilerini hazır ve yapabilecek durumda hissediyorlarsa, oruç tutmalarına izin verilsin. Ayrıca, birçok kültürde çocuklar günün belirli bir saatine kadar, -öğle veya ikindi gibi- oruç tutmayı öğrenirler. Bu, tam oruç tutmakla aynı şey olmasa da çocukların öğrenmesine yardımcı olacak bir yoldur.
Oruç tutmak isteyen çocuklar için, oruç tuttuklarında bir hediye veya özel bir ödül verilmesi çok makbule geçer. Bunun yanı sıra, yorgunluk ya da açlık hissettiklerinde sahabelerin kendi çocuklarına yaptığı gibi, hafif bir oyun oynamaları veya sevdikleri bir oyuncakla zaman geçirmeleri önerilebilir.
Çocuklar ve Kuran
Ramazan, çocuklarımızın Kuran ile daha derin bir bağ kurmalarına ve Kuran'a olan sevgilerini artırmalarına yardımcı olabilecek özel bir zaman dilimidir. Ramazan ayı çocukların Kuran ile ilişkilerini geliştirmek için birçok fırsat sunar. Örneğin, çocuğunuzun yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun bir Kuran planı oluşturarak onların ay boyunca motivasyonlarını ve Kuran'daki hedeflerine odaklanmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece çocuklarınızın Kuran'a daha derin bir bağlılık hissetmelerini ve Allah’ın kitabına daha çok sevgi besliyor olmalarını sağlayabilirsiniz.
Ramazan ayında Kuran'daki çeşitli temaları ve kavramları keşfetmek için yaratıcı etkinlikler ve eğlenceli oyunlarla çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz. Bu, birlikte kitap okuyarak, Kuran kıssalarını anlatarak, resim yaparak veya Kuran temalı bir soru-cevap etkinlikleri üzerinde gerçekleştirilebilir. Bu yolların yanı sıra çocuğunuzu Kuran hakkında heyecanlı tutmanın sayısız yolu vardır. Yine ne güzel ki, bu etkinlikler sadece evde değil, sınıflarda ve camilerde de uygulanabilir.
Çocuklar ve Ev İşleri
Ramazan, yemek yapmak, temizlik yapmak gibi ev işleriyle meşgul olduğumuz bir zaman olabiliyor. Bazen çocuklarımızı bu işlerden uzak tutmak istiyor olsak da aslında onları ev işlerine dahil etmek büyük bir değere sahip olabiliyor. Ramazan ayında çocuklarımıza sorumluluklar vererek, ailenin refahına katkıda bulunmanın ve başkalarına hizmet etmenin önemini anlamalarına yardımcı olabiliriz. Mutfakta yardımcı olabilirler, iftar sofrası hazırlayabilirler veya sadece evin etrafını toplayabilirler.
Ayrıca, topluluk veya aileler arası iftar yemekleriyle, çocuklarımızın sahip olduklarını başkalarıyla paylaşmanın getirdiği önemli nimetleri görmelerine yardımcı olabiliriz.
Çocuklar ve Bayram
Allah, Müslümanlara iki bayram armağan etmiştir. Ramazan Bayramı, oruç tutmanın ardından Allah'ın nimetlerinin kutlandığı bir dini bayramdır ve çocukların bu kutlamalara dahil edilmesi son derece önemlidir. Anne-babalar, bayramları sadece kültürel bir kutlama olarak değerlendirmemeli, aynı zamanda dini bir öneme sahip oldukları konusunda çocuklarına farkındalık kazandırmalıdır. Bu bayramların inanç açısından önemli olduğunu çocuklarına öğretmeye çalışmalıdırlar. Oruç tutmamış olsalar bile çocuklara hediyeler versinler ve çocukların bayram coşkusunu yaşamalarını sağlasınlar. Yeni ve güzel elbiseler alarak çocukları bayram namazına gitmeye teşvik etmek de önemlidir. Tüm bunlar, çocukların Ramazan’ı sadece dini bir sorumluluk olarak değil, bir yaşam tarzı olarak algılamalarına yardımcı olur.
Sonuç
Sonuç olarak, Allah Ramazan ayında oruç tutmayı takva sahibi olmamız için farz kılmış olduğu gibi, takvamızın da anne-baba ve öğretmenlik görevlerimizi kapsadığını unutmamalıyız. Çocuk yetiştirme ve eğitme sorumluluğu bize emanet edilmiştir ve bizim görevimiz, Ramazan ve sonrasındaki zamanlarda çocuklarımızı takva konusunda teşvik etmek ve onlara İslami değerleri öğretmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu nedenle, Ramazan ayını çocuğun da faydalanacağı bir şekilde ihya etmeliyiz. Bu, çocuklarımızın dinleriyle güçlü bir bağ kurmalarına yardımcı olacaktır İnşaallah. Selam ve dua ile…
Henüz yorum yapılmamış.