Sosyal Medya

EKONOMİ

Kripto para birimlerinin geleceği

Günümüzde 6000'den fazla kripto para birimi var ve bu sayı düşmeye hazır değil.

Boubacar Amadou Cisse


Dünya geliştikçe günlük faaliyetleri gerçekleştirmenin yeni yolları da ortaya çıkar. Dünya ekonomisindeki tüm sektörler bu durumdan  etkilenir. Tüm değişikliklerde olduğu gibi ekonomik faaliyetlerde meydana gelen değişimlerde de  avantajlar ve dezavantajlar vardır. Finans sektöründe kayda değer teknolojik gelişmeler gözlemlenebilir. Kripto para birimleri, finans arenasında yeni trend oldu ve piyasaya sürüldüklerinden bu yana muazzam bir etki yarattı.


Kripto para birimi, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere tasarlanmış  dijital bir varlıktır. Bireysel madeni para sahipliğinin kayıtları, defter olarak sunulan bilgisayarlı bir veri tabanında saklanır. Veri tabanı, işlem kayıtlarını güvence altına almak ve kontrol etmek, ek paralar oluşturmak ve sahipliğin devrini doğrulamak için güçlü bir kriptografi kullanır.


Kriptografik elektronik ödemelerin erken biçimi 1995'te tanıtıldı ve kullanıcıların notları geri çekmek için yazılım kullanmalarını gerektirdi. Bu durum belirli şifrelenmiş anahtarlar kullanılarak gerçekleştirildi ve internet sansürünü çok zor hale getirdi. Dolayısıyla dijital para birimi bankalar, hükümetler veya herhangi bir üçüncü taraf tarafından izlenemiyordu. İlk merkezi olmayan kripto para birimi Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından tanıtıldı. Kimliği belirlenemediği için tek bir kişi mi yoksa bir grup birey mi olduğu hala bilinmemektedir. Oluşturucu ayrıca, güvenlik ve şeffaflığın ilk sırada olduğu teknolojik bir platform olan Blockchain'in geliştirilmesine de katkıda bulundu.


Günümüzde 6000'den fazla kripto para birimi var ve bu sayı düşmeye hazır değil. Bitcoin, bugüne kadar en popüler kripto para birimidir. Bugün (25/09/2020), 10.678,64 $ değerinde ve tüm zamanların en yüksek seviyesi 19.289 $ olan Bitcoin, dünya çapında yatırım için çok cazip hale geldi. En dikkat çekici özelliği ise hiçbir hükümet veya kuruluşun işlemleri izleyememesidir.


Bununla birlikte dini, etik ve çoğunlukla güvenlik perspektiflerinden bakıldığında kripto para birimleri hala eleştiriliyor. İslam alimlerinin birçoğu, dijital paraların tüm faktörlerinin kontrol edildiğinin bilinmediğini vurguladı. Bu nedenle Müslümanları kripto para madenciliği yapmaktan kaçınmaya çağırıyorlar. Hatta Hristiyan bilginleri bile onlara yatırım yapma konusunda isteksizler. Etik açıdan, çoğu izlenemeyen özellikleri nedeniyle dijital para birimlerinin terörizmi ve diğer suç faaliyetlerini finanse etmek için bir fırsat olduğunu iddia eden kişiler de var. Birçok yatırımcının aniden varlıkları çalındı ve kendileri iflas etti.Bu platform açıkça bilgisayar hackerlerini cezbetti.


Yine de Bitcoin ve benzeri kripto para birimlerinin ardında gizemler olduğu yadsınamaz. Çalışmalar halen devam etmektedir ancak birçok faktör ve özellik henüz açıklanacak ve kontrol edilecektir. Birçok yatırımcı hala dijital para madenciliği havuzuna atılmaktan çekiniyor. Kısacası, birçok soru hala cevapsız kalıyor. Ancak kesin olan bir şey var ki bankalar ve diğer finansal aracılar eleştiriliyor ve dünyadaki birçok finansal istikrarsızlığın aktörleri olarak kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.