İSLAM
Ramazan’a Hazırlılık
Ali Fahd
Bu mübarek aya yaklaşırken Ramazan'ın anlamını, önemini ve amacını kendimize hatırlatmak önemlidir. Bu açıdan her Müslüman'ın oruç tutmanın ardındaki amaçları anlaması ve orucun manevi, sosyal ve sağlık açısından faydaları konusunda bilinçli olması gerekir. Bunları aklımızda tutarak Ramazan'a nasıl hazırlanacağımızı açıklamaya devam edebiliriz.
Ramazan oruç tutma ve ruhsal gelişim dönemi olmakla beraber İslam'ın dördüncü şartıdır. Bu ayda, gücü yeten Müslümanların şafaktan gün batımına kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmaları beklenir. Bu ilkeler bu ayda oruç tutmanın temel ilkeleri olmakla birlikte, yalan söylemek, hile yapmak, dedikodu yapmak, gıybet etmek, öfke veya nefrete kapılmak ve başkalarına karşı her türlü zararlı davranışta bulunmak da dâhil olmak üzere her türlü ahlak dışı eylemden kaçınmak son derece önemlidir. Ramazan, ruhun Allah'a karşı en çok şuurlu olduğu bir zamandır. Çünkü Müslümanlar, temel insani ihtiyaçlardan uzak durarak hayatın amacı üzerinde düşünürler ve tüm varlığın sahibi olan Allah'a yakınlaşırlar. Ramazan ayı, manevi öneminin yanı sıra, Müslümanlar arasında sosyal uyum ve bütünlüğün pekiştirildiği, kardeşlik duygusunun pekiştiği bir dönem olma özelliği de taşımaktadır. Ramazan'ın önemli avantajlarından biri de sağlığa olan faydalarıdır. Orucun faydalarını inceleyen çeşitli araştırmacılar, bu faydaların hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı kapsadığını vurgulamıştır. Ancak bu mübarek ayın feyzinden faydalanabilmek için ona iyi hazırlanmak büyük önem taşımaktadır. Peki bunu nasıl yapacağız?
1. Manevi Hazırlık
Tövbe: Tövbenin her zaman farz olduğunu bilmek çok önemlidir. Ancak Ramazan ayının yaklaşması bunu daha da önemli kılmaktadır. Çünkü bu mübarek aya günahkâr olarak girmek, akıl saflığını yaşamamıza ve bağışlanmaya kavuşmamıza engel olacaktır. Tövbe, kişinin Yaratıcısına karşı işlediği günahlar için af dilemesinin ötesine geçer; aynı zamanda bireyler arasındaki çatışmaların ve şikâyetlerin uzlaştırılmasını da içerir.
Kur'an-ı Kerim Okumak ve Dua Etmek:Kur'an-ı Kerim bir bütün olarak Ramazan ayında Peygamber efendimize indirilmiştir. Dolayısıyla bu mübarek ayda Kur'an-ı Kerim okumak ve anlamları üzerinde tefekkür etmek daha mükâfatlandırıcıdır. Bu sevaplı amelin yerine getirilmesine yönelik bir adım olarak, Müslümanların Ramazan ayından önce Kur'an-ı Kerim tilavetini artırmaları tavsiye edilmektedir.
Bunun yanı sıra Ramazan ayı yaklaşmadan önce güçlü bir dini bağlılık ve iyi bir beden sağlığı için dua etmek önemlidir.
Zihni ve ruhu manevî gelişim için hazırlamak:Ramazan öncesinde yapılması gereken önemli şeylerden biri de zihnin Ramazan ile ilgili gerekli bilgilerle donatılmasıdır. Birçok Müslüman orucun hükümlerini ve faziletlerini bilmeden oruç tutmaktadır. Dolaysıyla Ramazan'dan önce bu hükümlere uyabilmek ve bu faziletleri elde edebilmek için araştırma yapmak mühimdir. İyi bir niyete sahip olmak, dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmak ve zihni gereksiz şeylerden boşaltmak da Ramazan'a etkili bir şekilde hazırlanmanın temel unsurlarıdır.
Tutulmayan oruçların farzının kaza edilmesi:Ramazan ayının en önemli hazırlıklarından biri, bir önceki Ramazandan kalan oruçların farzının yerine getirilmesidir. Tutulamayan oruçlar, bir sonraki Ramazan'dan önce yılın herhangi bir zamanında tutulmalıdır. Hastalık, seyahat, âdet veya geçerli başka bir sebeple oruçlarını tutamayan Müslümanlar, Ramazan ayından hemen sonra Şevval ayında veya kalan on bir ayda oruçlarını kaza edebilirler.
2. Fiziksel Hazırlık
Nafile Oruçları:Ramazan ayında vücudu önceden hazırlamadan oruç tutmaya başlamak zor olabilir. Özellikle de nafile oruçlara alışık olmayan kişiler için. Ramazan'a hazırlanan herkesin nafile oruçlardan faydalanması ve tutamadığı oruçları telafi etmesi önemlidir. Şevval Orucu, Aşure Orucu, her ay 3 gün tutulan 3 Gün Orucu, Zilhicce orucu, Şaban orucu, Pazartesi ve Perşembe sünnet oruçları bu bağlamda iyi bir tavsiyedir.
Sağlıklı beslenme: Sağlıklı yiyecekler yiyerek, atıştırmalıkları ve gazlı içecekleri ortadan kaldırarak Ramazan'a hazırlanmaya başlamak önemlidir. Ayrıca, mideyi otuz günlük oruç yolculuğuna hazırlayacağı için sağlıklı bir kahvaltı yapmaya alışmak da tavsiye edilir.
Uyku Düzeni ve Erken Kalkmak: Şimdiden Ramazan rutinine göre uyumak Ramazan’a hazırlanmanın en iyi yollarından biridir. Sabah namazı için erken uyanmanın zorluğu, yatsı namazının hemen ardından yatmak ile çözülebilir. Bunun sonucunda sabah namazına kalkmak kolaylaşır. Sahura kalkma sünneti, Ramazan ayının önemli bir parçasıdır. Gün boyunca yemek yemeyeceğinizi aklınızda bulundurmak, erken kalkmaya ve sahur öğününü atlamamaya alışmak için tek başına bir motivasyondur.
3. Sosyal Hazırlık:
Sadaka Alışkanlığı: Sadaka, Ramazan ayının vazgeçilmez bir özelliğidir. Her kesimden insanı ortak bir hedefte buluşturur. Diğer aylarda da sadaka vermek oldukça önemli olsa da mübarek Ramazan ayında verilen sadakaların sevabı diğer aylarda verilen sadakalardan daha bereketlidir. Sadaka sadece para ile ilgili değildir, başkalarına güler yüzle yaklaşmak da sadaka sayılır. Bu nedenle hayırseverlik toplumda herkes tarafından yapılabilir. Bu sayede kardeşlik bağları daha da güçlenebilir.
Aile Toplantıları: Günümüzde ailelerin özellikle de şehirlerde yaşayan evli ailelerin akşam yemeğinde bile bir araya gelmelerinin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ancak sevginin paylaşmanın, birlik olmanın dönemi olan Ramazan, insanları bir araya getirir, yeniden buluşturur. Ramazan ayına hazırlık olarak ebeveynlerin iftar akşamında çocuklarıyla vakit geçirebilecekleri şekilde çalışma saatleri ve zamanlarını ayarlamaları gerekir. Çocuklarıyla birlikte camiye cemaatle namaz kılmaya gitmeliler. Bu, çocukların sadece dinleriyle iyi bir şekilde bütünleşmesine yardım etmekle kalmayacak aynı zamanda onlara zihinsel bir uyum ve toplumla ilgili olumlu bir bilinç kazandıracaktır.
Sonuç olarak, Ramazan ayı Müslümanların farklı alanlarda kendilerini geliştirebilecekleri bir dönemdir.
Ramazan ayını sadece açlık ve susuzluk yaşanacak bir ay olarak görmek bir yanılgıdır. Tam tersine, bu mübarek ay, biz Müslümanların Allah Teâla ile manevi ve derin bir bağ kurabileceği dönem olarak anlaşılmalıdır. Üstelik fiziksel ve zihinsel sağlığımızı iyileştirmenin de tam sırası! Bu sevgi, paylaşım ve bereket döneminin, zor durumdaki Müslüman kardeşlerimize küresel barış ve kalıcı bir zafer getirmesini niyaz ediyoruz.
Hayırlı Ramazanlar!
Henüz yorum yapılmamış.