Sosyal Medya

EKONOMİ

Covid19 ve Turizm Sektöründeki Felaket Etkileri

Dünya çapındaki COVID-19 salgını dünyayı durma noktasına getirdi ve turizm, tüm büyük ekonomik sektörlerden en çok da turizmi vurdu.

Mohammed Alnour*
 
COVID-19 olarak da bilinen Korona virüsü, İlk enfeksiyon vakasının bildirildiği Wuhan şehrinde 2019'un sonunda Çin'de salgının başlamasından bu yana pandemi dünya çapında hızla yayılıyor. 1.178.475 ölüm vakası (WHO) hariç, dünya çapında 218'den fazla ülkeden 44.888.869'dan fazlası etkilendi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre koronavirüs, soğuk algınlığından, başlangıçta hayvanlardan insana geçen SARS ve MERS gibi ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir. Tarihte koronavirüsün ismi Latince korona kelimesinden gelir ve halo tacı demektir.

Çinli yetkililer tarafından 7 Ocak 2020'de tespit edilen yeni koronavirüs. 11 Mart 2020'de yapılan değerlendirmeye gore Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün pandemik bir hastalık olarak tanımlanabileceğini açıkladı. Hakkında çok az şey biliniyor ancak insandan insana geçişi onaylandı. Bugünkü COVID-19 salgını sadece bir sağlık sorunu değil, toplumun tüm düzeylerini etkileyen ekonomik, sosyal, gıda ve politik güvenlik için büyük sonuçlar doğuruyor. SARS, MERS ve HIV / AIDS gibi dünyanın yaşadığı birçok salgın olmasına rağmen, bunlardan hiçbiri COVID-19'un küresel boyutunu fark etmedi. Pandeminin küresel ekonomi üzerindeki etkisi hızla artmaya başladı. Hisse senedi piyasaları endeksleri, tarihlerinin en düşük düzeyinde keskin bir düşüş yaşadı. Pandemi aynı zamanda küresel piyasaları, mal değerlerini de etkiledi

Dünya çapındaki COVID-19 salgını dünyayı durma noktasına getirdi ve turizm, tüm büyük ekonomik sektörlerden en çok da turizmi vurdu.
Uluslararası, bölgesel ve yerel seyahat kısıtlamaları, turizm sistemleri, yani uluslararası seyahat, iç turizm, günübirlik ziyaretler ve hava taşımacılığı, yolculuklar, toplu taşıma, konaklama, kafeler ve restoranlar, kongreler, festivaller, toplantılar ya da spor faaliyetleri gibi çeşitli segmentler dahil olmak üzere ulusal ekonomileri hemen etkiledi.

Krizin bir sonucu olarak uluslararası hava yolculuğunun hızla yavaşlaması ve birçok ülkenin seyahat yasakları koyması, sınırları kapatması veya karantina dönemleri getirmesiyle birlikte, uluslararası ve iç turizm haftalar içinde ani bir düşüş yaşadı. Sonuç olarak, UNWTO tarafından bildirildiği üzere, uluslararası turizm rakamları bu yılın (2020) sonuna kadar %60-80 oranında düşebilir. Bu, milyonlarca geçim kaynağını riske atıyor ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKH'ler) ilerletme konusunda yapılan ilerlemeyi geri alma tehdidi oluşturuyor. Uluslararası Turizm 2020 Senaryoları: UNWTO tarafından ana hatlarıyla belirtildiği üzere, mevcut senaryolar, varışlarda yıl içinde % 58 ila% 78'lik olası düşüşlere işaret etmektedir. Bunlar, sınırlama hızına ve seyahat kısıtlamalarının süresine ve sınırların kapatılmasına bağlıdır.
 
Aşağıdaki şekil 1'de gösterildiği gibi, 2020 için aşağıdaki senaryolar, uluslararası sınırların kademeli olarak açılması için üç olası tarihe dayanmaktadır

• Senaryo 1 (-% 58), uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Temmuz ayı başlarında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayanmaktadır.
• Senaryo 2 (-% 70), uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Eylül ayı başlarında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayanmaktadır.

• Senaryo 3 (-% 78), uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve seyahat kısıtlamalarının sadece Aralık ayı başlarında hafifletilmesine dayanmaktadır.
 
Şekil 1. 2020'de Uluslararası Turist Gelişleri: Üç Senaryo
 

 
Kaynak: Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
 
Şekil 1'de sunulan senaryolar tahmini değildir. Ulusal sınırların kademeli olarak açılması ve farklı tarihlerde seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına dayalı olarak varışlarda alternatif aylık değişimi temsil ediyorlar ve yine de büyük oranda belirsizlik söz konusu. Bu senaryolara göre, uluslararası seyahatlerdeki talep kaybının etkisi, birincisi, 850 milyon ila 1,1 milyar uluslararası turist kaybına dönüşebilir. İkincisi, turizmden elde edilen ihracat gelirlerinde 910 milyar ABD doları ile 1,2 trilyon ABD doları kayıp. Üçüncüsü, risk altında 100 ila 120 milyon doğrudan turizm işi. Bu, uluslararası turizmin kayıtlar başladığından beri karşılaştığı en kötü krizdir (1950).
 
Şekil 2. Varış noktanıza yönelik uluslararası talebin ne zaman toparlanacağını düşünüyorsunuz?
 

Kaynak: Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
 
İç talebin uluslararası talebe göre daha hızlı toparlanması bekleniyor. Şekil 2'de gösterildiği gibi, uluslararası seyahatin toparlanmasına ilişkin tahminler Afrika ve Orta Doğu'da daha olumludur ve çoğu uzman 2020'de hala toparlanmayı öngörmektedir. Amerika'daki uzmanlar en az iyimser ve 2020'de toparlanmaya inanma olasılığı en düşük olanlardır; Avrupa ve Asya'da ise görünüm karışıktır ve uzmanların yarısı bu yıl içinde toparlanmayı beklemektedir.

Şekil 3. Gideceğiniz yerdeki turizm talebinin ne zaman toparlanacağını düşünüyorsunuz?

 
Kaynak: Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
 
UNWTO Uzmanlar Paneli anketine göre iç talebin uluslararası talepten daha hızlı toparlanması bekleniyor. Şekil 3'te sunulduğu gibi, çoğunluk 2020'nin son çeyreğine kadar, ancak çoğunlukla 2021'de toparlanma belirtileri görmeyi bekliyor.

Özetlemek gerekirse: UNWTO genel sekreterinin dediği gibi: "Dünya benzeri görülmemiş bir sağlık ve ekonomik krizle karşı karşıya, turizm, ekonominin en yoğun emek-yoğun sektörlerinden birinde risk altında olan milyonlarca iş nedeniyle büyük darbe aldı" Bu makale covid-19'un turizm sektörüne etkisine ışık tuttu. COVID-19'un turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkisi daha fazla sosyal sorunlara neden olacağından, sağlam ekonomi politikaları tam olarak genişletici maliye politikaları (devlet harcamalarını ve yardımlarını artırmak, genel olarak mikro işletmelere ve küçük şirketlere ve özel olarak turizm sektörüne düşük vergiler) sıkı bir şekilde uygulanmalı ve yakından izlenmelidir. COVID-19 henüz bitmediğinden, küresel ekonomi üzerindeki özellikle turizm üzerindeki etkisini araştırmak için deneysel araştırmalara ihtiyaç vardır.
 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
mohamedmershing88@gmail.com 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.