Sosyal Medya

EKONOMİ

RCEP Ortaklığı: Dünya Ekonomisi Dengesinde Sırada Ne Var?

RCEP; 2.2 milyardan fazla insan ve dünyadaki gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse %30'uyla dünyanın ekonomik dengesini şüphesiz ki değiştirecektir.

Boubacar Amadou CISSE
 
Dünya çapında ekonomik kalkınma yarışı pek çok düzeyde göze çarpıyor. Covid-19 birçok ülkenin ekonomisini olumsuz anlamda etkiledi. Görünen o ki COVID-19 sonrası dönemde esas olarak krizden çıkma politikaları etkili olacak. 14 Doğu devleti, dünya tarihindeki –muhtemelen- en büyük ticaret ortaklığını oluşturarak güçlü bir yaklaşım ortaya koymuş görünüyor.

Halkın “birlikten kuvvet doğar” sözü, bu doğu ülkeleri tarafından daha iyi anlaşılmıştır. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ismi verilen anlaşmanın Kuzey ve Güneydoğu Asya'dan Avustralya'ya, oradan da  Yeni Zelanda'ya  kadar uzanan oldukça geniş bir hattı içermesi, dünyanın en büyük ekonomik bloğunun uzak doğuda inşa edildiğini söylememiz için yeterlidir.

Küreselleşmenin hızlanmasıyla birlikte, ekonomik kalkınma için jenerik politikalar yeterli olmadığı açıkça görülüyor. Küreselleşmenin, dünyadaki tüm ülkelerin -ekonomik gelişmişlik seviyelerinden bağımsız olarak- ekonomilerine  katkı sağlayabilecek birtakım  faktörler içermektedir ve   dünya ile herhangi bir ülke arasında karşılıklı bir ilişki olduğu ilkesine dayanmaktadır. Bu nedenle ülkeler, ekonomik büyümeyi ve kamu refahını teşvik etmek için farklı stratejiler benimsemiştir; Bunlardan biri ticaret anlaşması veya ortaklıktır.

Diğer ülkeler için bir tehdit mi?

RCEP'in en büyük yararlanıcısının Çin olduğuna inanılıyor. Batı dünyası, bu oluşum ile birlikte Çin'in  kendi ekonomik politikalarını bölgeye daha fazla empoze edeceği korkusunu ve eleştirisini açıkça dile getiriyor. ABD'nin Trans Pasifik Ortaklığından (TPP) çekilmesinin ardından Çin, bölgeye geri döndü ve bu bölgede rakibi yok gibi görünüyor. Dünya nüfusunun neredeyse üçte biri ile icra edilen ortaklığı inşa edenler, tartışmasız bir şekilde dünyanın en büyük tüketici pazarlarından birine sahip olacak.

RCEP'in bölge dışından gelen herhangi bir rekabeti engelleyeceğini iddia etmek mantıklıdır. Çünkü üye ülkeler bölgedeki ürün ve hizmetlerden daha düşük tarifelerle yararlanacaklar. Bu, diğer bölgelerdeki rakiplerin bu yeni geniş pazarda performans göstermesini engelleyecektir.
 

Yeni bir dünya düzeni mi?

RCEP; 2.2 milyardan fazla insan ve dünyadaki gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse %30'uyla dünyanın ekonomik dengesini şüphesiz ki değiştirecektir. Müzakereler 2012 yılından itibaren devam etmektedir. Ortaklık, üye ülkeler arasında teknoloji, beceri ve kaynak transferini artıracaktır. Ayrıca, ülkeler arasındaki işletmeleri, hizmetleri ve para transferini de teşvik edecektir. Bu ortaklıkta dikkate değer bir biçimde gelişen bir ekonomi olan Hindistan'ın yokluğu kolayca fark ediliyor. Hindistan, yerel çiftçilerini koruması gerektiğini iddia ederek anlaşmadan çekildi. Ancak üyelere göre, Hindistan lige ne zaman katılmak isterse hoş karşılanacak.

Hindistan'ın olası bir dönüşü ile RCEP, dünya nüfusunun neredeyse yarısını kaydedecek. Bu, dünya düzenini birçok yönden önemli ölçüde değiştirecektir. RCEP; Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Çin gibi güçlü ve istikrarlı ekonomilerin yanı sıra Endonezya, Malezya, Filipinler ve (muhtemelen yakında) Hindistan gibi hızla gelişen ekonomileri de içeriyor.

Dahası, yeni koronavirüs salgınıyla birlikte ülke ekonomilerinde ciddi hasarlar oluştu. Aşıların geliştirilmesi ve dağıtılması öne çıkan konulardan birisi. Çünkü bu gelişme hayata geçirilebilirse ekonomilerinin canlanma oranını belirleyecektir. Böylesine güçlü bir ortaklık ile üye ülkeler pandemi sonrası dönemde hızla toparlanabileceklerdir.

Yıllarca süren tartışmalardan sonra nihayet RCEP ile ilgili bir anlaşma ortaya çıktı. Bu, dünya ülkelerinin ekonomilerini geliştirmenin yollarını aradıkları bir dönemde meydana geldi. Bu oluşumdan üye ülkelerin yararlanacak çok şeylerinin olduğu inkâr edilemez bir realite. 2020'den sonra dünyadaki yaşamın farklı olması bekleniyor. Bütün bu gelişmeler tüm yaşam tarzımız için yeni bir yön çizecektir ve Doğu'da RCEP kesinlikle önemli bir değişim faktörü olacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.