EKONOMİ
İslam'da: Yoksulluk ve Gelir Eşitsizliğinin Azaltılmasına Yönelik Üç Araç
Credit Suisse Global Servet Raporu'na göre, dünyanın en zengin %1'i, dünya servetinin % 44'üne sahiptir. Ne yazık ki, bu gelir dengesizliği Müslüman ülkelerde daha ciddi bir şekilde görülmektedir
Mohammad Nadimur Rahman*
Yoksulluk ve gelir eşitsizliği, küresel kalkınmanın ve toplumların sosyal dengesinin korunmasının önündeki en büyük engellerdir. Credit Suisse Global Servet Raporu'na göre, dünyanın en zengin %1'i, dünya servetinin % 44'üne sahiptir. Ne yazık ki, bu gelir dengesizliği Müslüman ülkelerde daha ciddi bir şekilde görülmektedir. Yoksulluk, eşitsizlik ve üretim noktasındaki düşük seviye İslam dünyasını kuşatmış durumdadır. İslam dünyasındaki birçok ülkenin nüfusunun büyük bir kısmı günde 2 doların altında bir harcama kapasitesi ile yaşıyor.
Zekât, Vakıf ve Sadaka
İslam’ın belirtmiş olduğu bazı kavramlara baktığımız zaman bu problemlerin çok rahat bir şekilde çözülebileceğini görüyoruz. Başka bir deyişle İslam dünyasında gelir dağılımına ilişkin sorunları çözmek için yine Kur’an ve sünnete dönmemiz gerekiyor.
Zekât İslam'ın beş temel şartından biridir. Kuran'da namaz kılmak ve zekât vermekten defalarca bahsedilmiştir. Bu nedenle “namaz ve zekât” İslam'ın en önemli temeli değerleri olarak karşımıza çıkıyor. Namaz herkes için zorunlu olsa da zekât sadece zenginler için zorunlu. Bir insanın aylık serveti 87,48 gram altını veya o miktarda malı olan kişi bu servetin %2,5 kadarını zekât olarak vermek zorundadır. İslami perspektiften bakıldığında zekât parası fakir insanların zenginlerden alacağı hak olarak görülmektedir.
İslam’da zekât vermek zorunlu olduğu gibi vakıf ve sadaka vermek de teşvik edilmiştir. Vakıf, yardımlaşmak ve dayanışmak amacıyla herhangi sabit varlığın bağışlaması anlamına gelir. Buna göre insanlara ücretsiz eğitim vermek için okul açılması, fakir ve muhtaçların maddi sıkıntılarını çözmek için dernek vb yapıların inşa edilmesi vakıf olarak tanımlanmaktadır. Diğer yandan sadaka insanların gönüllü olarak ihtiyaç sahiplerine para veya ona benzer şeyler vererek yardım etmesi anlamına gelmektedir. Bu zekât, vakıf ve sadaka beraber uygulanırsa yoksulluğun ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.
yoksulluğun azaltılması
Yoksulluğun azaltılmasında zekât, vakıf ve sadakanın etkinliği üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda birincil ve ikincil veriler kullanılmıştır. Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre zekât, vakıf ve sadaka yoksulluğun azaltılmasına önemli katkılar sağlayabilmektedir. Çünkü bu paylaşımlar vesilesiyle zengin insanların yardımları, fakir ve muhtaç olanlara ulaşmaktadır. Bu sayede hem sosyal hem ekonomik hem de psikolojik yönden bir rahatlama kendini hissettirmektedir. Zekat, sadaka ve vakıf gibi yardımlaşma unsurlarının canlı olduğu toplumlarda insanlar arasındaki eşitsizlik ve gelir adaletsizliği makul bir seviyeye çekilebilmektedir.
İslam ekonomik düzeni kaynağını Kur’an ve Peygamberin sünnetinden alarak ortaya çıkmıştır. Burada amaç adil bir toplum kurmaktır. Bu toplumda ihtiyaç sahibi olanlar her zaman destek alacaktır. Aynı zamanda yoksulluk ortadan kaldırılacaktır.
Zekât, vakıf ve sadaka sadece yoksulluk azaltılmasında etkili değildir. Aynı zamanda gelir eşitliğini sağlama noktasında da önemli katkılar sağlar. Böylece insanlar arasında kardeşlik duyguları gelişir. Kardeşlik duygularının geliştiği toplumlarda ise bütün olumsuzluklarda bir azalma görülecektir. Tarihte bunun birçok örnekleri mevcuttur.
İnsanların ekonomik sıkıntılarını etkin bir şekilde çözmek için zekât ve vakıf sisteminin daha etkin uygulanması gerekmektedir. Bazı araştırmalara göre zekât parasını insanlara nakit olarak dağıtmak yerine onlara mesleki kazanımlar sağlamak amacıyla kullanmak daha kalıcı çözümler ortaya koymaktadır. Çünkü meslek sahibi olan insanlar üretim noktasında aktif bir rol almaktadır. Bu durum istihdam sıkıntılarını da önemli ölçüde çözmektedir. Aynı zamanda vakıf parası da ekonomik olarak etkin şekilde kullanılırsa bu ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
*Doktora Öğrencisi (İktisat), Erciyes Üniversitesi
Henüz yorum yapılmamış.