Sosyal Medya

صفحه نخست

مشکلات امنیتی در نیجریه: سناریویِ مسلمانان منحرف و مسیحیان فساد پیشه

نویسنده: ایفئولوا صدیق اویلامی

ترجمه به فارسی: عبدالقهار «قیومی»

هفته گذشته، کانال «الجزیره» مقاله‌یی را به زبان انگلیسی به عنوان «در بیابان کلیسایی وجود ندارد: گروه‌های مسلح در ربودن روحانیون نیجریه» را منتشر کرد که توسط شخصی به نام «اوپی ادیتایو» نوشته شده بود. در این مقاله ادعا شده بود که گروه های مسلح در نیجریه مسیحیان و به ویژه روحانیون را هدف قرار میدهند. به این شکل، سناریویی ترسیم شد که گویا مسلمانان، مسیحیان «ضعیف» را شکار می کنند. اگرچه نویسنده مقاله برای اثبات ادعای خود آمار و توضیحاتی ارائه کرده است، اما این آمار و روایت، چیزی جز اطلاعات گمراه کننده ای نیست که در خدمت ادعا های خود او می باشد. این هم خیلی ناراحت کننده است. زیرا چنین فریبکاری ها به جای حل مسائل، مسائل را پیچیده تر می سازد. به عنوان مثال، نویسنده مقاله با استناد به پروژه داده‌های مکان و رویداد درگیری مسلحانه (ACLED) ادعا می‌کند که حملاتی که مسیحیان را هدف قرار می‌دهند، ۲۵درصد افزایش یافته است. در این گزارش که منبع آن ذکر شده، آمده است که «علی رغم افزایش حملات ضد مسیحی، جامعه مسیحی یکی از اهداف غالب خشونت های سیاسی در نیجریه نمی باشد».

در واقع، جدا از این واقعیت که جامعه مسیحی هدف خشونت نیست، افزایش هدف گرفته شدن مسیحیان در مقایسه با افزایش کلی خشونت در نیجریه کم است. زیرا بر اساس همین گزارش آمده است که: خشونت علیه افراد ملکی 29 درصد افزایش یافته است. این نشان می دهد که خشونت، بدون در نظر گرفتن مذهب و قومیت در سراسر کشور افزایش یافته است.

نویسندگان و روزنامه نگاران مسیحی شاید بگویند: «ما در مورد افرادی صحبت می کنیم که در معابد مورد حمله قرار می گیرند. اگرچه مسلمانان از حملات به مساجد آماری دقیق ارائه نمی کنند، اما بدیهی است که حملات به مساجد به شکل جدی افزایش یافته است. به عنوان مثال، از 30 آگست (زمانی که الجزیره مقاله را منتشر کرد) تا کنون، یک مسجد در ایالت «زمافرا» مورد حمله قرار گرفت و مردم ربوده شدند. علاوه بر این، در سال جاری می توان به چند حمله سازمان یافته به جمعیت مساجد و یا امامان جماعت اشاره کرد. فقط مسلمانان اینها را به عنوان "متجاوزینی که از ضعف ما استفاده می کنند" گفته درک می کنند. از سوی دیگر، اگر همین اتفاقات برای مسیحیان بیفتد، فریاد می زنند و می گویند: «مسلمانان در صدد نابودی ما هستند». به همین دلیل است که نویسندگان مسیحی برای تقویت این نظریه به سخنان و نوشته های خود چنین عنوان می گذارند: «در این حمله مسیحیان و غیرنظامیان جان باختند». هر از گاهی با وجود اینکه آنها (مسیحیان) می دانند که در بین مردم سبب دشمنی و کینه خواهد شد، باز هم همانطور که «Opeadetayo»انجام می دهد، آمارهای گمراه کننده ای را در اختیار مردم قرار می دهند. همانطور که Mark Twainگفت: "دروغ سه نوع است: دروغ، دروغ لعنتی، و آمار".

در واقع، علاوه بر اینکه مقاله منتشر شده در الجزیره عمداً و با آمارهای دروغ مردم را بازی می دهد، زمان انتشار آن نیز شبهه برانگیز است. همین ماه گذشته فهمیده شد که یک روحانی مسلمان عمداً توسط یک سرباز مسیحی کشته شده است. این موضوع نگرانی ها را در مورد «بی اهمیت دیده شدن جنایات خشونت آمیز علیه مسلمانان در نیجریه را» افزایش داده است. با این حال، باید واضح گفته شود که ما بر اینکه برخی از مسیحیان فقط به خاطر عقیده‌یی که دارند هدف قرار می گیرند، انکار نمی کنیم و به هیچ وجه این اعمال بد را تأیید هم نمی کنیم. اما در حالی که همه، قربانی جنایات خشونت آمیز هستند، که به عنوان یک پیامد طبیعی مشکلات اجتماعی-اقتصادی در حال افزایش است، برای مسیحیان نیجریه بسیار غیر منطقی است که تنها خود شانرا به عنوان قربانی جنایات نشان دهند.

جنایات خشونت آمیز در نیجریه

در این اواخر جرایم خشونت آمیز به ویژه مانند آدم ربایی، قتل و راهزنی در نیجریه افزایش یافته و تقریباً در تمام نقاط این کشور گسترش یافته است. این جنایات توسط گروه های به اصطلاح اسلام گرا، راهزنان و گروه های جدایی طلب شرقی (که اکثریت مسیحی اند) انجام می گیرد. اغلبًا نویسندگانی مانند Opeadetayoاستدلال می‌کنند که راهزنان و گروه‌های اسلام‌گرا نماینده اسلام و مسلمانان هستند زیرا از مناطق تحت سلطه مسلمانان می آیند. بنابراین، ذکر چند کلمه سخن در باره این گروه ها مفید خواهد شد:

گروه های راهزن که عمدتاً از شمال غرب کشور می آیند، سال ها مردم (جمعیت مسلمانان) را به وحشت انداختند. این گروه ها مانند بسیاری از ایالت های شمالی دیگر فاقد نیروی پولیس هستند. این گروه ها با انجام راهزنی های خود با آغاز استخراج معادن طلا در ایالت فقیر مسلمان نشین «زامفارا» توانستند جلب توجه بکنند. دولت در اوائل سال 2021 برای پایان دادن به خشونت در این ایالت، همه اشکال استخراج معادن را ممنوع اعلان کرد. از آن به بعد، گروه های سرکش به آدم ربایی که (بسیار پُر سود است) که توسط بوکوحرام رایج شده است، روی آوردند. گرچه منطقه‌یی که آنها این جنایت ها را مرتکب میشوند، یک منطقه مسلمان نشین است، اما حقیقت این است که راهزنی و دهشتگری هیچ تفاوت جمعیتی ندارد. بدون فرق هر کس  قربانی جنایت ها میگردد صرف نظر از مذهب یا قومیتش. به اصطلاح اسلامگراها چطور؟ بوکوحرام، انصارو و ISWAP.

مسلمانان منحرف: گروه های تروریستی

اینجا موضوع بحث ما گرچه نیست باز هم: هر کسی که چارچوب باور و فکری و شیوه کاری بوکوحرام، انصارو و ISWAPرا درک کند، متوجه خواهد شد که این گروه ها چقدر سنگدل و بی احساس و پوچ هستند. البته ناگفته نماند که این افراد به هیچ وجه از اسلام نمایندگی کرده نمی توانند و در دل مسلمانان نیجریه نیز جای ندارند. بدون شک از نظر مادی و معنوی بر مسلمانان خسارات زیادی را وارد کردند. بسیاری از مسلمانان توسط این گروه ها کشته شده اند، حتی اگر آنها پشت صحنه های ویدیو ها پنهان شده اند تا از قرآن نقل کنند و به ما بگویند که چگونه جهاد و مبارزه می کنند. البته این درست است که برخی از مسیحیان به خاطر ایمانشان کشته شدند. اما اکثر مسلمانان کشته شده نیز به دلیل اعتقادات شان کشته می شوند. در این زمینه، تعداد علمای مسلمان در فهرست قربانیان بوکوحرام و شاخه های آن بیشتر از روحانیون مسیحی است. به عنوان مثال، یک کارشناس امنیتی در آکادمی دفاع نیجریه، پروفسور «آدام اوکن احمد» در ارائه موضوع پروفیسوری خود (سخنرانی Inargural) اظهار داشت که تنها بین سال های 2011 تا 2015 بیش از 200 عالم دین توسط بوکوحرام کشته شده اند. و حدس بزنید، این به خاطر اعتقادات آنهاست!

البته جای تاسف است که به جای بحث در مورد چگونگی پایان دادن به جنایات، تحلیل و بحث ما در مورد این است که چه کسانی بیشتر آسیب می بینند. با این حال، به نظر می رسد در حالی که همه قربانی هستند، برخی دیگر را به عنوان افراد بد معرفی می کنند و کار را برای ما سخت تر می کنند. در نتیجه، مبارزه با گروه های افراطی خشن در کشور تنها با همکاری همه انسان های مشترک المنافع امکان پذیر است. برای مسیحیان هم هیچ فایده‌یی ندارد که داستان های یک طرفه و دروغ بسازند و مسلمانان نیجریه را بد نشان دهند یا آنها را مورد آزار و اذیت سایبری قرار دهند. این خود یک عمل خشونت آمیز است. اگر اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، می‌توانیم به جای پایان دادن به خشونت به بحث در مورد اینکه چه کسی صدمه می‌زند و چه کسی بیشتر آسیب می‌بیند، ادامه دهیم.

مسیحیان شریر و فساد پیشه

یکی دیگر از مشکلات مسیحیان، به نمایندگی از انجمن مسیحیان نیجریه CANو برخی از رهبران پنطیکاستی، این است که دولت را به عنوان متحدی در صحنه های ترور و تروریستان نشان می دهند، فقط به این دلیل که کشور را یک شخص مسلمان اداره می کند. ضمناً، هدف مقاله‌ی ما را نباید دفاعی برای دولت (متأخر؟) که خیلی چیز ها را سامان داده نتواسته است، دانست. اما اگر می‌خواهیم در مبارزه علیه تروریزم و ​​جنایات خشونت‌آمیز پیروز شویم، نباید از رویدادها به عنوان مواد سیاسی استفاده کنیم. به خصوص اگر حوادث مورد بحث ناشی از بی عدالتی اجتماعی و خشونت ها باشد که سال هاست ادامه دارد... بالاخره عامل این مشکلات کیست؟ اگر مسلمانان و مسیحیان نیجریه نباشند، مشکل از کجاست؟

در مقاله الجزیره، می بینیم که چگونه نویسندگان و رهبران مسیحی نیجریه تلاش در بازی کردن با مشکل ناامنی در نیجریه دارند. بسیاری تلاش می کنند تصویری مغرضانه از وضعیت نیجریه در عرصه بین المللی ترسیم کنند. این ذهنیت خراب، هنگامی که دولت ایالات متحده برای حذف نیجریه از فهرست ناقضان مذهبی تصمیم خود را رد کرد، توسط CANبه نمایش گذاشته شد. متأسفانه امروز می دانیم که افراد و گروه های مسیحی در غرب وجود دارند که داستان های جعلی و یک طرفه خودرا می فروشند تا جریان سرمایه و کمک به پروژه های خود را حفظ نموده و در برخی کشورها حق پناهندگی شانرا داشته باشند.

نتیجه

همانطوری که همه ما می بینیم، مشکل امنیتی در نیجریه افزایش یافته است. شکی نیست که برخی از جنایات ناشی از اعتقادات مذهبی است. اما سیاسی کردن این موضوع از طریق دین بی انصافی است. مخصوصاً در گذشته بیشتر جنایات انجام شده را که حتی بر اساس دین هم نباشد، به مسلمانان نسبت می دادند، اما مشخص شد که عاملان آن مسیحی بوده اند. استفاده شدید مسیحیان از رسانه ها و ذهنیت گمراه آنها این فریب کاری ها را روز به روز تشدید بخشیده است. بلی، برخی از مسلمانان منحرف هستند که از نام دین برای ارتکاب جنایات استفاده می کنند، اما تلاش برای بدنام کردن مسلمانان به طور غیرمستقیم با استفاده از ادعاهای دروغ و آمارهای فریبنده، وضعیت کشور را بهبود نمی بخشد.

مشکل امنیتی در کشور وجود دارد اگر خواستار حل آن باشیم، راه حلی برای آن پیدا می شود. اما مردم نباید هدف قرار بگیرند. در ایالات متحده آمریکا (جایی که مسیحیان نیجریه مجذوب آنند)، وقتی یک مسیحی راستگرای افراطی یک مهاجر غیر مسیحی را می کشد (که این هم بسیار اتفاق می افتد)، هیچ کس درباره مذهب عاملان بحث نمی کند و هم دینان آنها را هدف قرار نمی دهد. هیچ کس سعی نمی کند مسیحیان یا سفیدپوستان را بد جلوه دهد. در عین حال، هیچ کس لیبرال‌ها را به دلیل اقدامات خشن محیط‌بانان مورد آزار و اذیت سایبری قرار نمی‌دهد. خوب، چرا مسلمانان نیجیریه بخاطر برخی از مسلمانان منحرف مورد آزار و اذیت سایبری قرار می گیرند؟ پرسش واقعی این است که باید به آن پاسخ داده شود!!.

Be the first to comment .

* * Required fields are marked